Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Lupiineista kaunis kimppu maljakkoon tai upea väri lankoihin

Lupiineista kaunis kimppu maljakkoon tai upea väri lankoihin

Lupiini kukkii taas runsaana ja upeana pelloilla ja pientareilla. Nyt onkin hyvä hetki kerätä maljakot ja ämpärit täyteen lupiineja koristamaan vaikkapa juhannusjuhliasi. Mitä enemmän keräät, sen parempi!

– Lupiini on kaunis mutta kavala. Vieraslajina se valtaa kasvupaikan kokonaan ja tukahduttaa muut kasvit tieltään, kertoo Jyväskylän kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo.

Lupiini tuottaa runsaasti itämiskykyistä siementä ja on jo levittäytymässä perinteisiltä tienreunoilta syvemmälle metsiin ja niityille. Siemen elää maassa vuosikymmeniä ja kerran levittyään kasvia on vaikeaa saada hävitettyä. Tiheän kasvutavan ja nopean leviämisen vuoksi lupiini uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja valtaa kasvupaikat niitty- ja laidunmaiden kasveilta, kuten tuoksumataralta, kissankellolta ja ketoneilikalta.

Kimppujen lisäksi lupiinia voi hyödyntää langanvärjäyksessä.

– Lupiinin varsista saa heleän vihreitä sävyjä ja kukista vaaleansinistä. Värjäystä varten lupiineja kannattaa kerätä vähintään ämpärillinen. Langan väri on lopulta aina yllätys, mikä tekee kasvivärjäyksestä mielenkiintoista. Hyviä ohjeita värjäämiseen löytyy netistä vinkkaa JAPA ry:n projektityöntekijä Lily Laine.

Kimppujen ja langanvärjäyksen lisäksi kannattaa osallistua parhaillaan käynnissä oleviin Jyväskylän kaupungin haittakasvitalkoisiin. Talkoissa asukkaat voivat omatoimisesti hävittää lupiinia, jättipalsamia ja pujoa Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta.

Lisätietoa talkoista ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/puistot/vieraslajit.

Lisätiedot:

  • ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5151, tarja.ylitalo[at]jkl.fi
  • koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman[at]jkl.fi (kesälomalla 25.6. alkaen)
  • JAPA ry:n toimisto p. 045 320 6540, toimisto[at]japary.fi
  • www.jyvaskyla.fi/puistot/vieraslajit

18.6.2018Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje