Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Keski-Suomessa tuetaan kotihoidon asiakkaiden toimintakykyä

Keski-Suomessa tuetaan kotihoidon asiakkaiden toimintakykyä

Kukoistava kotihoito-hanke on osa hallituksen I&O kärkihanketta, joka kehittää ikäihmisten kotihoidon ja omaishoidon kokonaisuutta. Hankkeen taustalla on väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu. Ikäihmisten määrän on ennustettu lähes kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä, työikäisen väestön määrän pysyessä nykytasolla. Kukoistava kotihoito -hankkeessa kehitetään laajasti kotihoidon toimintakenttää koko Keski-Suomen maakunnassa. Hanke kestää lokakuulle 2018 saakka.

Ikääntyneille kotihoidon asiakkaille tarjotaan tehostettua kuntoutusta

Tehostettu kotikuntoutusjakso on lyhytaikainen jakso omassa kodissa asuville ikäihmisille. Sen avulla tuetaan asiakkaan heikentynyttä toimintakykyä ja parannetaan hänen kotona asumisen mahdollisuuksia.
-Tehostettu kotikuntoutus on ensisijaisesti asiakkaille, jotka hyötyvät moniammatillisesta kuntoutuksesta. Esimerkkinä sairaalasta kotiutuvat asiakkaat, joiden toimintakyky on heikentynyt, kertoo kehittämiskoordinaattori Eija Janhunen.

Tehostettu kotikuntoutusjakso on määräaikainen ja kesto määritellään asiakaskohtaisesti yhden ja kahden kuukauden välillä. Tavoite on, että tehostetun kotikuntoutusjakson jälkeen asiakas jatkaa asumista omassa kodissa mahdollisimman omatoimisesti ja toimintakykyisenä.

Tällä hetkellä kuntoutusjaksoa pilotoidaan Hankasalmella, Joutsassa, Jyväskylässä, Jämsässä, Laukaassa, Saarikassa, Petäjävedellä, Pihtiputaalla, Viitasaarella, Äänekoskella ja Konnevedellä.

Konnevedellä saatu hyviä tuloksia

Keski-Suomessa on saatu tehostetusta kotikuntoutuksesta hyvää palautetta asiakkailta.
Muun muassa Konnevedellä asuva 91-vuotiaan Ailin kuntoutusjakson tavoitteena oli lonkkaleikkauksen ja kuntoutusyksikön jälkeen palata asumaan omakotitaloon väliaikaisesta keskustan asunnosta.
Aili oli kaatunut kotonaan murtaen lonkkansa. Aili kiittää, miten hänen kohdallaan kotikuntoutus onnistui ja hän on tyytyväinen, kun saa asua ja olla omassa kotonaan.

Kotihoidon fysioterapeutti Riikka Kapanen kävi kuntoutusjakson aikana lähes päivittäin Ailin luona tukemassa kuntoutumista ja toimintakyvyn palautumista.
-Kotihoidon käyntejä on voitu vähentää reilusti ja tällä hetkellä Aili pärjää lähes omatoimisesti, läheisten tukemana. Ailin oma motivaatio ja aktiivinen, itsenäinen harjoitteiden tekeminen on vienyt kuntoutusta eteenpäin, kertoo Riikka Kapanen.

Lisätietoa: kehittämiskoordinaattori Eija Janhunen, puh. 014 266 0553, kehittämiskoordinaattori Suvi Manninen, puh. 014 266 1641
KS2020-verkkosivulla uutisnosto luettavissa kokonaan: http://www.ks2021.fi/wp-content/uploads/2018/08/Tehostettu-kotikuntoutus-Konnevesi.pdf

13.8.2018Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje