Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Tutustu Jyväskylän uuteen toriin virtuaalilasien avulla

Tutustu Jyväskylän uuteen toriin virtuaalilasien avulla

Jyväskylän tori on siirtymässä Asema-aukiolle. Uuden torin yleissuunnitelma valmistuu syksyn 2018 aikana ja alustaviin suunnitelmiin on mahdollista tutustua tiistaina 28.8. klo 12-16 Jyväskeskuksen alakerrassa sijaitsevassa Pop-upissa (Kauppakatu 31). Tapahtuma on osa Alvar Aalto –viikon ohjelmaa.

– Tällä hetkellä suunnitelma on yleissuunnitelmatasoinen tilatarkastelu, joka sisältää torialueen toiminnallisen tarkastelun sekä kaupunkikuvallista ideointia. Lopulliset suunnitelmat tarkentuvat vielä syksyn edetessä, sanoo Jyväskylän kaupungin rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen.

Torin rakentaminen tulee ajoittumaan todennäköisesti vasta vuodelle 2020, jolloin tori voitaisiin ottaa käyttöön 2021.

Virtuaalitodellisuus mullistaa asukkaiden osallistumisen

Torin suunnitelmien esittelyssä hyödynnetään virtuaalitodellisuutta, jossa Asema-aukion ympäristö on virtuaalisesti mallinnettu. Virtuaalimallinnuksessa suunnitelmia on mahdollista tarkastella aidossa ympäristössä sekä luonnollisessa mittakaavassa, jolloin ympäristön vaikutuksista saa aidomman kuvan. Virtuaalimalleja on jo pitkään käsitelty tietokoneen ruudulla, mutta virtuaalilasien avulla on mahdollista hypätä mallin keskelle.

– VR-lasit tuovat kokemuksen siitä, että olet mallin sisällä juuri sen kokoisena, kuin olisit rakennetussa ympäristössä, sanoo paikkatietoasiantuntija Eetu Lappalainen Jyväskylän kaupungilta.

Virtuaalilasien avulla on mahdollista esitellä selkeämmin erilaisia kaupunkisuunnitteluun liittyviä suunnitelmia. Teknologian luomat puitteet ovat mielekäs tapa saada myös lapset ja nuoret mukaan kaupunkisuunnitteluun.

– Toinen mielenkiintoinen teknologia asukkaiden osallistamiseen on lisätty todellisuus (AR), jossa suunnitteilla oleva rakennus voidaan istuttaa jo olemassa olevaan ympäristöön tabletin tai älypuhelimen ruudun läpi katseltaessa. Tulevaisuudessa pääsemmekin varmasti tilanteeseen, jossa asukas voi esimerkiksi katsoa parvekkeeltaan älypuhelimensa ruudulta, miten naapuritontille suunnitteilla oleva rakennus vaikuttaa hänen näkymiinsä, arvioi Lappalainen.

23.8.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje