Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Kestävä kehitys vaatetusalalla – Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluento 18.9.2018

Kestävä kehitys vaatetusalalla – Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluento 18.9.2018

Tiistaina 18.9. kello 18.00–19.30 Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla käsitellään kestävää kehitystä vaatetusalan näkökulmasta. Aiheesta luennoi FM, vaatetusalan vestonomi Pipsa Niemi.

Vaatteiden kulutustahti on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvulta lähtien muun muassa halpojen pikamuotiketjujen edesauttamana. Tämä on aiheuttanut myös tekstiilijätteen määrän valtavan kasvun, johon on vasta viime vuosina havahduttu.

– Hyväkuntoisten tekstiilien kierrättäminen on kuluttajalle helppoa, sillä itsepalvelukirpputoreja ja netin myyntipalstoja on paljon sekä kolmannen sektorin, kuten SPR:n ja UFF:n, keräyspisteitä on tiheästi. Huonokuntoisen tekstiilin kierrättäminen on sen sijaan vaikeampaa eikä sen hyödyntäminen onnistu vielä siinä mittakaavassa, kuin tarvetta olisi, Pipsa Niemi kertoo.

Kierrätysmahdollisuuksista huolimatta sekajätteeseen päätyy Suomessa noin 72 miljoonaa kiloa tekstiiliä vuodessa.

– Kuluttajat ovat avainasemassa vaateteollisuuden muuttumisesta ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Kuluttajan kannattaa kysyä ja kyseenalaistaa tuotantotapoja sekä vaatia parempaa laatua. Ei kannata vain passiivisesti ostaa sitä, mitä on saatavilla. Myös materiaalivalinnoilla ja oikeanlaisella vaatehuollolla on suuri merkitys kestävämmän vaatekaapin tavoittelussa, Niemi vinkkaa.

Tekstiiliteollisuudella kirittävää epäeettisen maineensa vuoksi

Tekstiiliteollisuus on yksi saastuttavimmista ja epäeettisimmistä teollisuudenaloista. Puuvillan tuotantoon kuluu valtava määrä vettä ja sen viljely vie tilaa ruokatuotannolta. Lisäksi kuluu synteettisiin kuituihin tarvittavaa öljyä ja paljon energiaa. Oman ongelmansa aiheuttavat kankaiden värjäykseen ja vaatteiden käsittelyihin vaadittavat kemikaalit sekä vaatteista pesussa irtoavat mikromuovit.

Ekologisessa vastuunkantamisessa on siis kirittävää, kuten myös sosiaalisessa vastuussa.

– Vaatetusalan suuri sosiaalinen ongelma on tuotannon siirtyminen melkein täysin maihin, jossa työntekijä ei välttämättä saa työstään edes elämiseen riittävää palkkaa. Myös lapsityövoiman käyttöä esiintyy yhä tekstiiliteollisuudessa. Samoin vaatteiden tuotannon suurin ympäristövaikutus kohdistuu kyseisiin maihin saastuttaen ympäristöä kehittymättömän jätteenkäsittelyn seurauksena, Niemi toteaa.

Kestävä kehitys vaatetusalalla
Tiistaina 18.9.2018 kello 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopiston luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs)
Vapaa sisäänpääsy.

Lisätietoja: Pipsa Niemi, p. 044 305 1082, pipsa.niemi[at]gmail.com

www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto
www.facebook.com/JKLkansalaisopisto

12.9.2018Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje