Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Valon kaupunki 2018: Jyväskylän Kirkkopuistosta tulee Salainen puutarha

Valon kaupunki 2018: Jyväskylän Kirkkopuistosta tulee Salainen puutarha

Kolmastoista Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään torstaista lauantaihin 27.–29.9. Tapahtumassa esitellään yli 50 valoteosta tai oheistapahtumaa, joissa voi kokea valon ainutlaatuisen vaikutuksen. Keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Kirkkopuisto, kävelykeskusta, Tourujokilaakso, Kangas sekä Mattilanniemi ja Ylistönrinne

Kirkkopuistoon rakentuu Salainen puutarha, kun taiteilijapariskunta Maro Avrabou ja Dimiri Xenakis Ranskasta asettaa ihasteltavaksi puutarha-aiheiset valoteoksensa Guardian Angels ja Flower Power #2. Itävaltalainen Leonardo Bettinelli tuo puolestaan mukanaan luontoaiheisen Lumi Seeds -teoksensa. Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -taidekollektiivi tuovat puistoon kymmeniä erikokoisia ultraviolettiperhosia käsittävän Lux creatura -teoksen. Elisa Hillgenin kierrätettyihin valopylväisiin suunnittelemat Kakkarat hämmästyttävät valtavalla koollaan.

Kuvanveistäjä Samuli Alonen kutsuu kaikki Kirkkopuistoon Puutarhakutsuille – tule katsomaan, kuka on lentänyt sinne ja tuonut valoa tullessaan. Marika Helmisen ja Riikka Helmisen kierrätysmateriaalista valmistettu Lohikäärme-teos ottaa kantaa jätteiden lisääntyvään määrään maapallolla ja samanaikaisesti kiihtyvällä vauhdilla häviäviin eläimiin.

– Kaiken kaikkiaan Kirkkopuistossa nähdään pitkälle toista sataa yksittäistä valoinstallaatiota, jotka alueelle rakennetun ympäristövalaistuksen myötä muuttavat puiston pimeään aikaan aivan erinäköiseksi kuin millaisena se on totuttu näkemään. Puisto yllättää kävijän aivan varmasti, Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen vakuuttaa.

Kauppakatu muuttuu Valokaduksi

Kauppakatu muuttuu Kirkkopuiston ja Arenaukion väliseltä alueelta teemalliseksi Valokaduksi, jossa voi kierrellä ostoksilla ja nauttia katuruoasta sekä kadun uudesta ja upeasta tapahtuma-aikaisesta teemavalaistuksesta. Valon kaupunki -tapahtuman myyntipisteestä voit tulla hakemaan tapahtumainfoa tai ostamaan valomuiston itsellesi.

Hollantilaisen Jonas Vorwerkin Pixels-teos osallistaa leikkimään Arenaukiolla. Jonaksen lähes 50 isoa valonoppaa ovat tapahtumakävijöiden leikitettävissä. Jokainen saa liikutella noppia ja ikuistaa itsensä niiden kanssa.

Ranskalainen BIBI tuo puolestaan Red Elephant -teoksen Kompassille. Teos ottaa kantaa muovin määrään maailmassa ja ihmisten kyvystä ”tuottaa tuhoa ja luoda turhaa roskaa”. Teos on muotoiltu elefantin muotoon 800:sta kierrätetystä vesikanisterista.

Lapsille ja lapsenmielisille väriä ja valoa

Perinteinen koko perheen Valo virtaa -tapahtuma Tourujoenpuistossa ja sen ympäristössä tarjoaa perjantai-iltana huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat Tourujokeä pitkin kohti Jyväsjärveä.

Ultraviolettivaloa hyödyntävä lasten Loistodisko on tänä vuonna lauantaina Paviljongin A-hallissa. Tapahtumasta voi myös ostaa valovälineitä tai hankkia itselleen kasvomaalauksen.

Mattilanniemessä valoteoksia ja Valon sauna

Valon kaupunki -tapahtuma ja Sauna from Finland luovat hotelli Alban rantaan Valon sauna -pop-up-tapahtuman, jossa pääsee testailemaan erilaisia saunoja ja altaita sekä fiilistelemään Sauna Lounge -alueella. Alueella toteutetaan myös valoteokset puistoalueelle sekä Korkeakoskenlahdelle.

Ylistönsillan toisella puolen kampuksen alueella kemian laitoksen julkisivussa on myös nähtävillä unkarilaisen Daniel Besnyon ja hänen työryhmänsä Nexus-valoteos. Yliopistolla järjestetään suosittu Tutkijoiden yö -tapahtuma perjantaina 28.9.

Paikallista väriä Valon kaupunki -tapahtumaan tuovat lukuisat seudulliset toimijat, yritykset sekä oppilaitokset. Luvassa on runsaasti valoteemaista katsottavaa kaikenikäisille.

Löydä tärpit Valon kaupunki -tapahtumaan

Valon kaupunki -tapahtumaesite jaetaan jokaiseen mainospostijaon sallivaan kotitalouteen keskiviikkona 19.9. Jyväskylässä, Muuramessa ja osin Laukaassa.

Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/ohjelma.


Lisätietoja: Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

17.9.2018Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje