Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Kehä Vihreän uudet taideteokset leikkivät mielikuvituksella

Kehä Vihreän uudet taideteokset leikkivät mielikuvituksella

Kehä Vihreän varrella sijaitsevaan Aatoksenpuistoon on valmistunut uutta taidetta kuluneen kesän aikana. Taideteokset julkistetaan perjantaina 21.9. klo 14:00 Aatoksenpuistossa, joka sijaitsee Rajakadun ja Sepänkadun risteyksen pohjoispuolella. Julkistettavat taideteokset ovat taiteilija Jukka Silokunnaksen ”Green GPS” katumaalaus sekä muotoilija Elina Ahosen valotaideteos ”Kolo”. Taiteilijat ovat julkistustilaisuudessa kertomassa teoksistaan. Julkistustilaisuus on kaikille avoin.

Taide on toiminnallista ja rohkaisee kokeilemaan

Ahosen suunnittelema ja toteuttama Kolo –valotaideteos kutsuu kulkijaa luokseen. Teoksen sisään voi mennä vaikkapa lukemaan tai hengähtämään hetkeksi. Kolo on haavasta rakennettu, kyljellään makaava kartio, jossa istutaan selkä vasten suojaisampaa kartion reunaa ja katse suuntautuu avarammasta osasta ulos.

– Kolossa olen pohtinut julkisen ja yksityisen tilan rajaa. Siellä voi tuntea olevansa melko suojassa, vaikka olisikin vilkkaasti liikennöidyllä paikalla, Ahonen sanoo.

Teoksen ensimmäinen versio on ollut nähtävillä ja kokeiltavissa sekä syksyllä Valon kaupunki -tapahtumassa että talvella Valon päivässä. Ahosen mukaan palaute teoksesta on ollut positiivista.

– Olen kuullut Kolosta sanottavan, että ”eihän täältä malta tulla pois”.

Green GPS johdattaa kulkijaa

Silokunnaksen teos Green GPS on osa Kehä Vihreän orientoituvuuden ja opastuksen kehittämisprojektia.

– Green GPS:n lähtökohtana on ollut maastokartta, jonka koolla olen leikitellyt. Yleensä maastokartta on pieni, mutta nyt sen päällä on mahdollista kävellä. Teos ohjaa kulkemaan Kehä Vihreällä leikin kautta. Sitä voi käyttää maamerkkinä ja sen avulla voi suunnistaa. Se ohjaa myös Elina Ahosen Kolo –teoksen sisään muodostamalla polun sen eteen. Green GPS:n murretun vihreät värit ovat syntyneet nurmen luonnollisesta värien vaihtelusta, Silokunnas kertoo.

Kehä Vihreän opastusta on tarkoitus kehittää ensi vuoden aikana. Taide on yksi opastuskeino, joten Green GPS:n tyylisiä katumaalauksia tullaan mahdollisesti toteuttamaan myös muualle Kehä Vihreälle.

Tulevaisuudessa Kehä Vihreää kehitetään entistä selkeämmäksi kokonaisuudeksi mm. opastuskonseptin, taiteen ja reitistön keinoin. Tarkoituksena on kehittää Kehä Vihreästä aktiivinen viheralueiden kokonaisuus luomalla puitteet erilaisille tapahtumille, liikkumiseen, virkistäytymiseen ja harrastamiseen.

Kehä Vihreä on mukana myös syyskuussa järjestettävässä Valon kaupunki -tapahtumassa. Tapahtuman aikana 27.9. Kehä Vihreällä järjestetään ”Tanssiva ja laulava Kehä Vihreä” –teemakävely. Kävelyn aikana tullaan julkistamaan myös kolmas uusi taideteos, Mataraisenpuistoon sijoittuvan taiteilija Hilda Kozarin ”Pallopeli”.

19.9.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje