Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » How do you spell it? Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla käsitellään kirjoitetun englannin kummallisuuksia 9.10.2018

How do you spell it? Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla käsitellään kirjoitetun englannin kummallisuuksia 9.10.2018

Miksi englannin kielen kirjoittaminen on niin kummallista? Miten voi olla, että maailman miljoonia englannin opiskelijoita piinataan niin järjettömältä tuntuvalla oikeinkirjoituksella? Oppikirjailija, FM Liisa Huhtala-Halme kertoo kansalaisopiston yleisöluennolla tiistaina 9.10. klo 17.15–18.45 englannin kielen oikeinkirjoituksen kiehtovasta historiasta ja ehkäpä löytää myös ääntämisessä ja kirjoittamisessa piilevää logiikkaa, josta voisi olla apua kielen opiskelijoille.

Suomenkielinen luento on tarkoitettu kaiken tasoisille englannin kielen harrastajille. Luento pidetään kansalaisopiston luentosali 1:ssä (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs).

Kielen kummallisuudet syntyivät satoja vuosia sitten

– Englannin kielen merkillinen ja varsinkin suomen kieleen verrattuna täysin erilainen kirjoitustapa- ja järjestelmä hämmentää ja työllistää niin englantia äidinkielenään puhuvia kuin meitä miljoonia englannin kielen opiskelijoita kaikkialla maailmassa. Englanti on maailmankieleksi monessa mielessä melko hyvä: se on sanavarastoltaan laaja ja rakenteiltaan kohtuullisen yksinkertainen, mutta kirjoittaminen ja ääntäminen teettävät työtä ja vievät aikaa, Huhtala-Halme kertoo.

Miksi näin? Englantia on mahdoton kirjoittaa kuten suomea, jonka kirjoitustapa on lähes täydellisen foneettinen eli jokainen kirjain lausutaan aina samalla tavalla ja jokainen äänne kirjoitetaan samalla kirjaimella. Englannin kielessä tämä ei onnistu, koska äänteitä on paljon enemmän kuin käytössä olevissa roomalaisissa aakkosissa on kirjaimia.

Historian kuluessa englannin kieli on kokenut monia muutoksia. Muut kielet, erityisesti latina ja ranska, vaikuttivat niin kieleen kuin oikeinkirjoitukseenkin voimakkaasti. Vähitellen sanojen kirjoitustapa alkoi vakiintua, varsinkin kirjapainotaidon kehittämisen jälkeen 1400-luvulla. Mutta miten sitten kävikään? Sen jälkeen kielen ääntämisessä alkoi tapahtua vähittäisiä, mutta kaiken kaikkiaan huomattavia muutoksia, joiden seurauksena ero kirjoittamisen ja ääntämisen välillä kasvoi huimasti. Moni nykykielen kirjoittamisen kummallisuus onkin muinaismuisto menneiden aikojen ääntämisestä.

How do you spell it?
Tiistai 9.10.2018 klo 17.15–18.45
Luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs)
Luennoitsija Liisa Huhtala-Halme
Vapaa pääsy.

Lisätietoja: Liisa Huhtala-Halme, oppikirjailija, lhalme2[at]gmail.com

5.10.2018Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje