Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Puoli vuosisataa elämää Mäki-Matissa – Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluento 16.10.2018

Puoli vuosisataa elämää Mäki-Matissa – Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluento 16.10.2018

Jyväskyläläinen kirjailija Vesa Niinikangas tarkastelee isoäitinsä, kauppias Ida Niinikankaan perheen elämää Mäki-Matin kaupunginosassa Jyväskylän kansalaisopiston yleisöluennolla. Luento pidetään Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa, Wolmarinsalissa (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs) tiistaina 16.10. kello 18.00–19.30. Niinikangas pureutuu tarinaan muun muassa lehtien, kertomusten, kirjeiden, perheessä tehtyjen lehtien ja valokuvien avulla.

Ida Rutanen ja miehensä Väinö Lindblad tulivat talonpoikaiskodista Laukaasta ja kauppiasperheestä Pihtiputaalta. Vuonna 1906 suomalaistamiskampanjassa Ida ja Väinö vaihtoivat nimensä Niinikankaaksi. Ida perusti Mäki-Mattiin ruokakaupan ja kahvilan jo vuonna 1914. Perhe-elämän keskus olikin naapuritonteilla sijainneet koti, kauppa, kahvila ja leipomo.

Suomessa elettiin modernia aikaa 1800-luvun lopulta 1960-luvulle. Aluksi muutos tapahtui politiikassa, sitten muun muassa ihmisten välisissä suhteissa, taiteessa ja kirjallisuudessa. Vähitellen yhteiskunnalliset muutokset heijastuivat myös tavallisten ihmisten elämään, myös Niinikankaan perheeseen. Ystäväpiiri oli laaja ja sosiaalinen elämä vilkasta.

Läheisen Jyväskylän ja Suomen ensimmäisen opettajaseminaarin opiskelijat ottivat Idan kahvilan kantapaikakseen, ja he toivat perheen elämään nuorta intoa ja yhteiskunnallisia keskusteluja. Ajan hengen mukaisesti Niinikankaat tarjosivat kaikille lapsilleen mahdollisuuden kouluttautua.

Luennolla Vesa Niinikangas kertoo sanoin ja kuvin, miten nykyaika modernina elämäntapana muotoutui hänen isoäitinsä kauppias Ida Niinikankaan perheessä Mäki-Matin kaupunginosassa 1900-luvun alusta vuosisadan puoliväliin. Niinikangas lukee suvun elämäkertaa, ja kiinnittää huomiota muun muassa siihen, mitä uusi aika toi tullessaan ja miten se vaikutti ihmisten kohtaloihin.

Puoli vuosisataa Mäki-Matissa
16.10. tiistaina kello 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / Luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs)
Luennoitsija Vesa Niinikangas
Vapaa pääsy.

Luento järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston ja Jyväskylä Seuran kanssa.

Lisätietoja: Vesa Niinikangas, p. 040 043 3307, vesaniinikangas[at]me.com

12.10.2018Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje