Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Oravien perheen uusi elämä – Jyväskylän taidemuseon perusnäyttely uusiutuu

Oravien perheen uusi elämä – Jyväskylän taidemuseon perusnäyttely uusiutuu

Pasi Rauhalan Kotimuseo poistui Oravien aarteita -kokoelmanäyttelystä toukokuussa 2018. Suomalaista taidegrafiikkaa Oravien 60-luvun kodissa esittelevä näyttely on nähtävissä vielä alkuvuodesta 2019. Oravilla voit olla kuin kotonasi!
Astu 1960-luvun todellisuuteen aistimaan ajan tunnelmaa: selaa perheen valokuva-albumeja, sovita vaatteita ja tutki perheenjäsenten huoneita. Oravilla voi myös pelata Kimbleä tai tehdä pieniä tehtäviä.

Pasi Rauhalan Kotimuseo -projekti saapui Jyväskylän taidemuseon Holviin keväällä 2013 Oravien aarteita -näyttelyyn. Kuvataiteilija Pasi Rauhala on rakentanut teoksessaan itselleen uuden identiteetin siirtymällä 30 vuotta ajassa taaksepäin 1960-luvun arkeen tyypilliseen jyväskyläläiseen kotiin. Rauhala pyrkii alter egonsa kautta ymmärtämään aiempien sukupolvien elämää ja pohtii mihin olisi päätynyt, jos tilanne olisi ollut toinen.

Oravien tarina

16-vuotias Pasi tuli Oravien perheeseen vuonna 1963 kesätöihin lähetiksi Säästöpankkiin herra Oravan alaisuuteen. Pasi asui Oravilla suunniteltua pidempään, ja vaikka hän asettui Jyväskylään ja sai uusia ystäviä, hän ikävöi kotiinsa Lohjalle. ”Kukapa olisi uskonut, että viettäisin tässä talossa melkein kolme vuotta?” On vuosi 1966 ja Pasin on aika jättää hyvästit Oravien perheelle ja suunnata valtion palvelukseen Hämeenlinnaan.

Pasin tehdessä lähtöä tytär Helenan vaihto-oppilasvuosi New Yorkissa lähenee loppuaan ja muu perhe odottaa jo innolla Helenan paluuta. Perheen kuopuksen Ainon huone täyttyy piirustuksista, jotka saavat innostuksensa Muuramen mummolan satumetsistä. Pekkaa on alkanut kiinnostaa valokuvaus ja taide, ja hän onkin ryhtynyt tutkimaan kodin grafiikan kokoelmia aivan uudella mielenkiinnolla.

Helenan hyvien kokemusten innoittamana ovat Olavi ja Kaarin suunnitelleet muuttavansa perheineen Yhdysvaltoihin. Ekonomi Olaville on tarjottu haastavaa työtä pankkimaailmassa ja Helenaa odottaa siellä poikaystävä. Muutto tapahtunee vuodenvaihteen jälkeen. Joulu ja uusivuosi vietetään vielä kotimaassa. Taideteokset on päätetty lahjoittaa Suomen Taidegraafikoiden kokoelmaan.

Jyväskylän taidemuseon Holvin Oravien koti saa aivan uuden ilmeen ja käyttötarkoituksen maaliskuuhun 2019 mennessä.

Lue lisää ja katso kuvia yleisön rakastamasta 60-luvun kodista, Oravista, täältä.

Lisätietoja:
Jukka Partanen, intendentti, Jyväskylän taidemuseo
jukka.partanen(at)jkl.fi, puh. 014 266 4852, 050 4622 695.

1.6.2018Laura Korhonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje