Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutiset » Jyväskylä etunenässä asunnottomuuden ehkäisyn kokemusasiantuntijoiden kouluttamisessa – ensimmäiset kokemusasiantuntijat valmiina tehtäviinsä

Jyväskylä etunenässä asunnottomuuden ehkäisyn kokemusasiantuntijoiden kouluttamisessa – ensimmäiset kokemusasiantuntijat valmiina tehtäviinsä

Jyväskylän kaupungin kouluttamat ensimmäiset kokemusasiantuntijat saivat todistuksensa. Nyt valmistuneet yhdeksän kokemusasiantuntijaa ovat valmiita uusiin tehtäviinsä asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn, mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen ja osallisuuden edistämiseen. Kuudesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran hallinnoimasta Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat -osahankkeesta Jyväskylä on ensimmäinen, joka on kouluttanut kokemusasiantuntijoita asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn.

Kokemusasiantuntijuus on loistava malli ja työväline palveluiden kehittämiseen.
– Kokemusasiantuntijat toimivat siltana organisaatioiden uudistamisen ja asiakaslähtöisyyden välillä. Kokemusasiantuntijat tuovat tärkeää asiakasnäkökulmaa muun muassa asunnottomuuden ennaltaehkäisyn strategiaprosesseihin, selvittää Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat -hankkeen hankepäällikkö Sina Rasilainen Arasta .

Asiantuntijuutta voi hyödyntää esimerkiksi palveluiden suunnittelussa

Koulutuksen käytyään kokemusasiantuntijat voivat olla esimerkiksi mukana palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa, ammattilaisen rinnalla ryhmänohjaajana, vierellä kulkijana vertaiselleen tai ammattilaisten ja opiskelijoiden kokemuskouluttajana.
– Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan työpaikat ja oppilaitokset, yliopistot, järjestöt, seurakunnat ja kaupungin eri organisaatiot voivat tilata kokemusasiantuntijan luennoimaan, kertoo kokemusasiantuntijakoulutuksen organisaattorina toiminut, projektipäällikkö Marja-Liisa Ollikainen Jyväskylän Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat -hankkeesta.

Asiantuntijuuden perustana oma kokemus

Kokemusasiantuntija on pätevöitynyt tehtävään omassa elämässään, mutta on saanut työhönsä myös koulutuksen. Hänellä itsellään tai hänen läheisellään on kokemusta elämäntilanteesta tai palvelusta, jossa hän toimii kokemusasiantuntijana.

Valmistuneet kokemusasiantuntijat ovat halukkaita auttamaan toisia ihmisiä omalla kokemuksellaan.
– Tuntuu hyvältä, että järjestelmä hyväksyy kokemuksen ja sitä arvostetaan. Kokemukset muuttuvat voimavaraksi, nyt kokemusasiantuntijaksi valmistunut Markus toteaa.

– Usein asiakkaan myös on helpompi puhua vertaiselle kuin ammattilaiselle. Tavoitteena on, että palvelut vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin ja asiakkaiden osallisuus lisääntyy, valottaa, palveluesimies ja kokemusasiantuntijoiden kouluttaja Liisa Rauhala.

Kokemusasiantuntijalla on tärkeä rooli tämän päivän palveluissa.
– Hän tuo asiakkaan äänen kuuluviin, arjen näkemyksen ja kokemuksen työskentelyyn ja palveluihin. Kokemusasiantuntija ei korvaa ammattilaista, vaan on rinnalla ja täydentämässä palveluita, Marja-Liisa Ollikainen selventää.

Kokemusasiantuntijakoulutus on osa Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön ESR-rahoitteista Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat -hanketta. Jyväskylän osahanke on mukana Aran hallinnoimassa Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat – Varhainen välittäminen, osallisuus ja asumisen tuki -hankkeessa, jolla luodaan ja vahvistetaan kokemusasiantuntijoiden ja asiakasosallistumisen rakenteita sekä kokeillaan uusia asunnottomuustyön toimintatapoja. Hankkeessa mukana ovat Jyväskylän lisäksi viisi muuta kaupunkia: Espoo, Kuopio, Lahti, Tampere ja Vantaa.

Tarvitseeko organisaatiosi kokemusasiantuntijaa?

Kokemusasiantuntijoita voi tiedustella projektipäällikkö Marja-Liisa Ollikaiselta, puhelin 014 266 8667 tai sähköposti marja-liisa.ollikainen(at)jkl.fi.
Tehtävästään kokemusasiantuntija saa palkkion, jonka maksaa se taho, joka asiantuntijan osaamista tarvitsee ja tilaa.

www.ara.fi/aku
www.jyvaskyla.fi/strategia_ja_hankkeet/hankkeet/perusturva/asunnottomuudenennaltaehkaisy

Lisätietoja:
projektipäällikkö Marja-Liisa Ollikainen, p. 014 266 8667, Jyväskylän kaupunki
palveluesimies Rauhala, p. 014 266 3412, Jyväskylän kaupunki
hankepäällikkö Sina Rasilainen, p. 029 525 0809, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, Ara

8.6.2018Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje