Bypass navigation
Avaa navigaatio

Jyväskylä på svenska

Jyväskylä är en ungdomlig och livaktig stad

Ett vitalt universitet med anrika traditioner, och en dynamisk yrkeshögskola ger staden en internationell prägel.

Det är lätt att nå Jyväskylä både till lands och med flyg. Jyväskylä är Mellersta Finlands självskrivna centrum. Invånarna får sin utkomst bl.a. från olika serviceyrken samt från sektorer anknutna till produktionen av papper. Detta innebär både tillverkning av pappersmaskiner och själva pappersframställningen. Under de senaste åren har även olika högteknologiska områden ökat i betydelse.

Den mångkulturella karaktären och de internationella kontakterna är Jyväskyläs starka sidor. De vidgar vyerna och sätter färg på de dagliga livet.

Jyväskylä – lagom stort för människan

”Den stora småstaden” är ett begrepp som träffande beskriver Jyväskylä. Här finns småstadens fördelar, men inte storstadens nackdelar. Trivsel och trygghet är tillsammans med de korta avstånden utmärkande för staden. Här kan man bo på många olika sätt, allt från eget hus vid stranden till lägenhet i centrum. Jyväskyläs invånare kan njuta av högklassig service i alla situationer.

Den mångfacetterade naturen erbjuder möjligheter till avkoppling och många slags aktiviteter. Jyväskyläregionen är ett paradis för den som vill motionera och lika väl är det sörjt för den kulturintresserade. I Jyväskylä bor människor från alla delar av Finland, här känner man sig hemma var man än kommer ifrån.

Jyväskylä - evenemangsstaden

Jyväskylä är ett livligt och mångsidigt evenemangscentrum. Kulturfestivalen Jyväskylä Sommar är Finlands äldsta sommarfestival och den finska deltävlingen i rallyns VM-serie, Neste Oil Rally Finland, har båda arrangerats i över ett halvsekel. Otaliga teaterföreställningar, kör- och orkesterkonserter, konstutställningar, litterära matinéer och hantverksevenemang förgyller vardagen i staden. Många stora idrottsarrangemang ger möjlighet att följa spännande tävlingar i nästan alla sportgrenar.

I det mycket välutrustade internationella mäss- och kongresscentret, Jyväskylä Paviljonki, arrangeras varje år ett otal evenemang.

Den världsberömde finske arkitekten Alvar Aalto tillbringade sin barn- och skoltid i Jyväskylä. Här finns flera byggnader ritade av honom än i någon annan stad i världen, vilket tydligt sätter sin prägel på staden.

Jyväskylä – livslångt lärande

I Finland förknippar man gärna Jyväskylä med en akademisk anda. Landets första finskspråkiga skolor grundades här i mitten av 1800-talet. I dag räknas Jyväskylä universitet och Jyväskylä yrkeshögskola till de mest populära högskolorna i Finland. Det är alltså inte så konstigt att en tredjedel av befolkningen i Jyväskylä studerar och att staden har landets mest välutbildade vuxna befolkning.

Målsättningar som livslångt lärande och personlig utveckling är också lätta att förverkliga tack vare det mångsidiga utbildningsutbudet, t.ex. inom den verksamhet som kallas pensionärsuniversitet. Många sektorer inom utbildning och forskning har livliga förbindelser med internationella institutioner för vetenskap och utbildning.

Jyväskylä – kunnande och samarbete

Jyväskylä har blivit ett centrum för specialkunnande inom globalt betydelsefulla tillväxtområden. Här finns många experter på energi-, informations-, välfärds- och miljöteknologi. Tekniken för pappersframställning förädlas i staden till globalt högstående nivå. I Jyväskylä görs även pionjärarbete inom utvecklingen av en informationsteknologi som motsvarar människors behov. Vid Agora, Human Technology Center, som är en del av Jyväskylä universitet, satsar man på utvecklandet av människovänlig datorteknik för utbildning, forskning och företagsverksamhet.

Det intima samarbetet inom regionens näringsliv samlar resurserna på ett positivt sätt och samarbetet med högskolorna producerar nya slag av specialister för företagen. Målet är ett Jyväskylä med högt kunnande och global konkurrenskraft.

Jyväskylä stad

  • ligger vid den norra änden av sjön Päijänne, 280 km norr om Helsingfors
  • grundad år 1837
  • yta 1171 km2
  • staden har cirka 137 000 invånare och Jyväskyläregionen över 174 000
  • universitet med sju fakulteter och mångsidig yrkehögskola
  • specialkunnande inom pappersframställning, informations-, energi-, välfärds- nano- och miljöteknologi
  • Jyväskylä är den världsberömde arkitekten Alvar Aaltos (1898-1976) hemstad
  • livlig och mångsidig evenemangsstad

Ytterligare information om Jyväskylä stad och vad den kan erbjuda finns på den engelskspråkiga hemsidan.

Jyväskylä stad

Svenskspråkig dagvård och förskola

Grundutbildningen i Jyväskylä

Bra bättre Jyväskylä -broschyr (pdf)

Jyväskylä stads internationella program för personalutbyte för stadens anställda (pdf)

Stadshuset
PB 193
FI-40101 Jyväskylä
Finland

Enheten för internationella ärenden
Tel : +358 - (0)14 - 266 1560
Betjänar på: finska, svenska, engelska, tyska, franska
international[at]jkl.fi

Jyväskylä regionens turistbyrå
Tel +358 - (0)14 - 266 0113
Betjänar på: finska, svenska, engelska, tyska
matkailu[at]jkl.fi

- - - - - - - - - - - -

Emergencies
Events Calendar
NetGallery
Statistics
Weather *
Jyväskylä On the Move magazine
Feedback

Copyright © City of Jyväskylä 2016 | To the top of page
Jyväskylä's main Facebook page Jyväskylä's main Twitter feed Jyväskylä's main YouTube channel