Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Tietoa talous- ja velkaneuvontaan tulevalle

Maksa laskut tärkeysjärjestyksessä

Jonotusaika talous- ja velkaneuvojalle voi olla pitkä. Jonotusaikana on ensisijaisesti huolehdittava välttämättömistä menoista ja laskuista, joiden maksamatta jättäminen vaikeuttaa merkittävästi elämää. Jos rahat eivät riitä etkä pysty maksamaan kaikkia laskuja eräpäivänä, kannattaa laittaa laskut tärkeysjärjestykseen:

1) Asunnon vuokra tulee maksaa ajoissa, kuten myös muut asumiseen liittyvät menot (vuokra, sähkö, vesi).
2) Tämän jälkeen maksetaan muut välttämättömät menot (ruoka, puhelimet, lääkkeet, päivähoito, vakuutukset).
3) Lopuksi maksetaan laskut. Pienet velat kannattaa maksaa ennen suuria ja kalliit luotot kannattaa lyhentää ennen halvempia.

Vältä lisävelkaantumista. Uuden velan ottaminen vanhan velan maksamiseksi vain syventää velkakierrettä. Jos joku lasku jää maksamatta, ota yhteyttä laskun lähettäjään tai luoton antajaan. Neuvottele velkojan kanssa maksujärjestelyistä, vapaakuukausista tai eräpäivän siirrosta. Selvitä, aiheutuuko muutoksista lisäkustannuksia. Yleensä varhainen yhteydenotto velkojaan kannattaa. Velkojen perinnästä voit lukea lisää esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Lisätietoja oikeudellisesta perinnästä ulosottoviraston sivuilta. Ulosottoviraston sivuilta löydät myös toistuvaistulon ulosmittauslaskurin.

Selvitä mahdollisuutesi hakea etuuksia

Voit tarkistaa myös mahdollisuutesi saada etuuksia, kuten toimeentulotukea tai asumistukea.

Kerää ja talleta tulo- ja menotiedot sekä velkatositteet

Kun odotat käyntiä talous- ja velkaneuvontaan, avaa ja kerää talteen velkojilta tuleva posti. Etsi valmiiksi talouden tulo- ja menotiedot (kuten palkkalaskelmat, sähkölaskut, asuntolainan lyhennys- ja korkotiedot sekä lääkemenot) ja viimeisin verotuspäätös. Tarvitset näitä papereita talous- ja velkaneuvojan vastaanotolla.

Tilaa ulosottolista

Soita ja tilaa ulosottovirastosta ulosoton kertymälista velkaneuvontaa varten noin kuukautta ennen tapaamisaikaa.

Hallitse talouttasi parhaan kykysi mukaan

Velkojen maksukyky on velkojesi järjestelyn lähtökohta. Voit arvioida maksukykyäsi esimerkiksi laskurin avulla (maksumyohassa.fi).

Voit myös suunnitella, budjetoida ja pitää kirjaa taloutesi tuloista ja menoista esimerkiksi marttaliiton ohjeiden mukaan. Talouden huolellinen seuranta auttaa velkajärjestelyn suorittamisessa ja se on tärkeä osa taloudenhallintaa.

Lisätietoa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Takuusäätiö
Marttaliitto

Kuluttajaliitto

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje