Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Perusturvapalveluiden uutisarkisto » Jyväskylän ensimmäiset pakolaistaustaiset maahanmuuttajat valmistuivat kotoutumisen kokemusasiantuntijoiksi
6.8.2018

Jyväskylän ensimmäiset pakolaistaustaiset maahanmuuttajat valmistuivat kotoutumisen kokemusasiantuntijoiksi

Jyväskylän ensimmäiset seitsemän kotoutumisen kokemusasiantuntijaa saivat todistuksensa 6.8. Kokemusasiantuntijat ovat valmiina jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan kotoutumisesta ja kehittämään kotoutumiseen liittyviä palveluja.

Nyt todistuksensa saaneet pakolaistaustaiset kokemusasiantuntijat ovat pätevöityneet tehtäväänsä omien kokemuksiensa kautta ja saaneet koulutuksessa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana. Kesän aikana käytyyn kokemusasiantuntijakoulutukseen on sisältynyt 60 tuntia luentoja ja ryhmätapaamisia sekä tutustumiskäyntejä ja harjoittelua.
– Esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden omakohtaisia kokemuksia pakolaisuudesta ja kotoutumisesta on koulutuksessa työstetty elämäntarinoiksi. On myös käyty läpi kotoutumisen onnistumisia ja haasteita sekä sitä, miten ne on pystytty kääntämään voimavaroiksi oman elämän rakentamisessa, kertoo projektityöntekijä Mervi Sirviö Kotoisa-hankkeesta.

– Osalla kokemusasiantuntijoista omasta Suomeen tulosta on jo pidempi aika ja he ovatkin jo suomen kansalaisia. Osalla kokemukset ovat tuoreemmassa muistissa, projektipäällikkö Helena Ilomäki selvittää.

Kokemusasiantuntijoiden osaaminen käyttöön

Kotoutumisen kokemusasiantuntijat voivat olla mukana esimerkiksi sosiaali-, terveys- tai kotoutumispalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa, uusien alueelle muuttaneiden maahanmuuttajien tukena heidän kotoutumisessaan, ammattilaisten kokemuskouluttajana tai siltana asiakkaan ja ammattilaisen välillä.

Maryam Mousapour, yksi uusista kokemusasiantuntijoista, on innoissaan uudesta tehtävästään ja haluaa jakaa omia kokemuksiaan ja osaamistaan.

– Olen itse aikanani saanut tukea kotoutumiseen muun muassa kotoutumispalveluista ja ystäväperheeltä. Olen opiskelut ja valmistunut lähihoitajaksi ja nyt jatkan opiskelua. Haluan jakaa omia kokemuksia ja toivon, että voin tulevaisuudessa auttaa ja olla tukena uusille maahanmuuttajille, erityisesti naisille. Haluan kannustaa heitä pyytämään rohkeasti apua omaan tilanteeseensa. Haluan esimerkiksi muistuttaa, että Suomi on tasa-arvoinen maa ja täällä voi jatkaa hyvää elämää. Kokemuksiani voi hyödyntää myös kotoutumispalveluissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa, Maryam Mousapour kertoo.

Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestelyistä on vastannut Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluiden KOTOISA-hanke (2018–2019) yhteistyössä Kokemustalon kanssa.

Tarvitseeko organisaatiosi kokemusasiantuntijaa?

Kokemusasiantuntijoita voi tiedustella projektityöntekijä Mervi Sirviöltä puhelin 050 314 1912 tai sähköposti mervi.sirvio(at)jkl.fi.

Kokemusasiantuntija saa tehtävästään palkan/palkkion, jonka maksaa se taho, joka asiantuntijan osaamista tarvitsee ja tilaa.

Kotoisa-hanke

KOTOISA-hankkeen tavoitteena on tukea pakolaistaustaisten kansalaisten osallisuutta ja hyvinvointia. Hankkeessa muun muassa käynnistetään kotoutumisraadin toiminta, koulutetaan kotoutumisen kokemusasiantuntijoita ja kehitetään sosiaalisen kuntoutuksen ja asumisen ohjauksen toimintoja. Hanke on EU:n sisäasioiden Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotoutumisrahaston (AMIF) ja Jyväskylän kaupungin rahoittama kehittämishanke.

www.jyvaskyla.fi/hankkeet/kotoisa

Lisätietoja
projektityöntekijä Mervi Sirviö, p. 050 314 1912 tai mervi.sirvio(at)jkl.fi
projektipäällikkö Helena Ilomäki, p. 050 321 1720 tai helena.ilomaki(at)jkl.fi
Kotoutumispalveluiden palveluesimies Elina Hienola, p. 014 266 7648, paikalla 20.8. alkaen
Kotoutumispalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Margarita Goda-Savolainen, p. 014 266 3434

Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje