Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Suomi 100 ja Jyväskylä 180

Suomi 100 ja Jyväskylä 180

Kiitos kaikille lukuisille toimijoille, järjestöille ja tapahtumien järjestäjille sekä osallistujille, Suomen ja Jyväskylän juhlavuosi on sujunut hienosti. Tapahtumia ja tempauksia on ollut runsaasti eri puolilla Jyväskylää ja osallistumisaktiivisuus on ollut korkealla. Hyvää alkavaa vuotta 2018.

Juhlavuosi 2017 huipentui 6.12. itsenäisyyspäivään

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Lutakonaukiolle muodostettiin itsenäisyyspäivänä suuri syntymäpäiväluku 100. Kaupunkilaisten tuomia kynttilöitä kertyi yli 1200.

Asukkaiden tuomista kynttilöistä muodostui Lutakonrantaan suuri syntymäpäiväluku 100. Kuva: Ari Heinonen

Juhlan kunniaksi Jyväskylän Ylistön silta valaistiin sinivalkoiseksi.

Ylistön silta valaistuna Suomi100-teemalla. Kuva: Ari Heinonen

Kompassinrannan taideteos sai sinisen sävyn.

Satamarannan Kompassi valaistuna sinivalkoiseksi. Kuva: Touho Häkkinen

Myös Harjun portaat valaistiin perinteiseen tyyliin.

Partiolaisten valaisemat Harjun portaat. Kuva: Touho Häkkinen

Valaistut Harjun portaat. Kuva Ari Heinonen

Soihtukulkue.

Soihtukulkue. Kuva: Touho Häkkinen

Jyväskylän kaupungin Vanhan hautausmaan sankarihautausmaalla pidettin tunnelmallinen seppeltenlaskutilaisuus sekä kunniavartiot. Itsenäisyyspäivänä muistettiin erityisesti heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden.

Kunniavartio 6.12.2017. Kuva: Touho Häkkinen

5.12. nostettiin lippu valaistuun salkoon Paraatiaukiolla.

Lipunnosto Paraatiaukiolla. Kuva: Touho häkkinen

Juhlavuosi 2017

Vuonna 2017 on yhteinen juhlavuotemme: Suomi täyttää 100 vuotta ja Jyväskylä 180 vuotta. Jyväskylän kaupunki starttasi juhlavuoteen 31.12.2016 uudenvuodenaattona Kirkkopuistossa. Kello 18 järjestettiin ensimmäistä kertaa lapsiperheiden uusi vuosi ja klo 23.30 alkoi perinteinen uuden vuoden vastaanotto ilotulituksineen. Kaupungintalon edustalle Kirkkopuiston Paraatiaukion lippurivistöön nostettiin Suomi 100 –juhlaliputus kaupungin omien lippujen rinnalle koko juhlavuodeksi.Uuden vuoden vastaanotto Kirkkopuistossa.

Kaupungin 180-vuotistapahtumia järjestetään pitkin vuotta, pääosin jo olemassa olevien tapahtumien yhteyteen. Tarkentuvasta ohjelmasta tiedotetaan lisää alkuvuodesta alkaen. Jyväskylän syntymäpäiväviikko eli Jyväskylän päivät on 21.-25.3.2017.

Kiinnostavia Suomi 100 -tapahtumia

Kaupunki järjestää itse ja on monin tavoin mukana muiden järjestämissä Suomi 100 -tapahtumissa. Tähän on koottu keskeisimpiä kaupungin omia tapahtumia, jotka valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt Suomen juhlavuoden ohjelmaan.

Suomi 100 -juhlanäyttelyssä on esillä suomalaisen kuvataiteen helmiä Helene Schjerfbeckistä Akseli Gallen-Kallelaan

Jyväskylän taidemuseon Sata vuotta, tuhat tulkintaa (9.6.–8.10.2017) näyttelyssä on maalauksia, veistoksia ja taideteollisuutta suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) jäsenten kokoelmista 1800-luvun lopusta 2000-luvulle. Näyttely on harvinaisuus Jyväskylässä. Taitelijoina ovat mm. Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Wäinö Aaltonen, Tapio Wirkkala ja Reima Nevalainen.

Tarinallisessa näyttelyssä pohditaan, tulkitsevatko nykyihmiset kuvataiteen sisältöä toisin kuin edelliset sukupolvet? Esillä on mielenmaisemia, kansallista kuvastoa sekä töitä, jotka vertautuvat myös nykyajan sotiin ja ahdistukseen. Lisänä on maahan muuttaneiden ja kantasuomalaisten mietteitä. Suomi-kuvaa katsotaan uusin silmin ja avoimin mielin. Jokainen katsoja tulkitsee omista lähtökohdistaan ja oman kokemusmaailmansa kautta, mutta taideteokset ovat myös kuvakieltä, joka ylittää kansojen ja valtioiden rajat.

Sata vuotta, tuhat tulkintaa

Lisätietoja: suunnittelija Seija Heinänen, puh. 0500 542 082, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Jyväskylän kaupunginteatteri juhlii satavuotiasta Suomea koko vuoden

Jyväskylän kaupunginteatteri osallistuu Suomi 100 -juhlavuoteen läpi vuoden. Teatterin omissa ensi-illoissa merkkivuosi on huomioitu ohjelmistosuunnittelussa. Suuren näyttämön kauden avaa 21.1. suomalaisen elokuvan merkkiteoksen pohjalta tehty Kauas pilvet karkaavat -näyttämösovitus. Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saa 19.1. Minna Canthin klassikkoteksti Papin perhe, jonka uusi sovitus tuo tapahtumat nykypäivään keskelle ajankohtaisia arvokeskusteluja. Yhdessä-teeman mukaisesti teatteri tekee myös lukuisia yhteistyöprojekteja sekä Jyväskylässä että Keski-Suomen muissa kunnissa.

Teatterin näyttelijät muun muassa toteuttavat tammikuusta-marraskuuhun Tanssiryhmä Off/Balancen kanssa maakunnassa monitaiteellista Rikotaan rajoja -projektia, jossa alueellisten toimijoiden kanssa tehdään yhteisöllisyyttä ja omaehtoista tekemistä juhlistava taidetyöpaja- ja esityssarjakokonaisuus.

Glamour & Glam -kokonaisuus 28.4. on kupliva ilta musiikin, teatterin, tanssin ja elokuvaklassikoiden parissa. Ilta toteutetaan yhdessä Jyväskylä Sinfonian, Keski-Suomen Tanssin keskuksen ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa. Alkukesästä teatterilla järjestetään lasten ja nuorten teatterileirit, joiden teemana on yhdessä tekeminen. Myös syyskaudella Suomi 100 -teema tulee näkymään vahvasti teatterin ohjelmistossa.

Lisätietoja: teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Kotiseutu liikkeessä - on the move

Jyväskylä isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä 10. – 13.8.2017. Kotiseutuliikkeen vuosittaiseen päätapahtumaan osallistuu runsaasti kotiseutuväkeä eri puolilta Suomea, mutta ennen kaikkea se on kaikkien jyväskyläläisten yhteinen iloinen juhla.

Jyväskylän tapahtumassa kotiseutuaate ammentaa menneestä, mutta elää vahvasti tässä päivässä ja katsoo eteenpäin. Avajaiset tanssahdellaan Kompassiaukiolla kävelykadulla, josta löytyy myös kotiseututorin myynti- ja esittelypisteet. Lounaispuiston ilmaistapahtumien esiintyjiä ovat Ilmavoimien Soittokunta, Arja Koriseva ja Seminaarinmäen mieslaulajat. Elokuun illassa istutaan Leffapiknikillä eikä yhteislauluakaan unohdeta. Entä mitä mahtaa tapahtua Kotiseutuhuutokaupassa Vanhan Toivolan Pihalla kun huutokauppakeisari Palsanmäki paukuttaa nuijaansa?

Tapahtuman keskustelukammareissa ja seminaarissa ovat aiheina muun muassa kouluopetuksen ja koulutuksen historia ja nykypäivä, seurantalot kulttuurin tiloina, sauna sekä kierrätys ja resurssiviisaus.

Kymmenen kotiseuturetkeä vie osallistujat kauniin Keski-Suomen maakuntakohteisiin ja Jyväskylän kaupunkikierroksille. Retkillä tutustutaan muun muassa Kivikauden kylään, Unescon maailmanperintökohteisiin ja Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä alueen huipputeknologiaan.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Lisätietoja: koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, p. 014 26 64048, 040 736 4328, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Juhlavuosi siivittää kohti uudenlaista keskuspuistoa

Kehä Vihreä on Jyväskylän keskustan ympärille kehittyvä viheraluekokonaisuus. Aluetta kehitetään askel askeleelta viihtyisäksi ja yhtenäiseksi virkistysyhteydeksi. Kehä Vihreän vajaan kymmenen kilometrin mittainen kierros tarjoaa monipuolisesti kulttuuri-, liikunta- ja lähiluontokokemuksia.

Suomi 100- juhlavuonna Kehä Vihreällä valmistuu muun muassa koululaisten toteuttamana Sepänkeitaan yhteisötaideteos sekä asukkaiden kanssa yhteissuunnitteluna ideoitu Tourujoen puisto. Kehä Vihreään voi tutustua monin eri tavoin, esimerkiksi kesällä on luvassa suosittuja ohjattuja teemakävelyitä. Syksyllä puolestaan järjestetään Kehä Vihreää esittelevä näyttely Keski-Suomen luontomuseossa. Omatoimiset Kehä Vihreän kiertäjät voivat hyödyntää alueen karttaa opastuksineen Citynomadi-palvelussa.

Lisätietoja: maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Suomalainen Sinfonia- konsertti

Jyväskylä Sinfonia juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta Suomalainen Sinfonia -konsertilla keskiviikkona 15.11.2017 klo 19 Jyväskylän Paviljongissa. Kapellimestari Jaakko Kuusiston johtama konsertti näyttää, mitä suomalainen sinfonia vuonna 2017 parhaimmillaan ja monipuolisimmillaan on. Kansanperinteestä ja erityisesti Keski-Suomesta lähtöisin oleva musiikkitraditio kudotaan konsertissa nykymuotoisen kansanmusiikin ja suomalaisen etnon kanssa monisäikeiseksi kokonaisuudeksi.

Konsertin kantaesitysteoksena on saarijärveläisen kansanmuusikko Ville Ojasen säveltämä kansanmusiikkisinfonia orkesterille, kansanmusiikkiryhmälle, trumpetille sekä naisäänelle. Kalevalaista introa, katrillia, keskisuomalaista balladia sekä härmäläistä ryyppypolkkaa yhdistävä teos huipentuu tilausteokseen, säveltäjä Jarkko Martikaisen etnokansanlauluun, joka ruotii tämän päivän Suomea vivahteikkain tekstein. Konsertin toisella puoliajalla kuullaan Jaakko Kuusiston kokoama kokonaisuus suomalaisen klassisen musiikin helmistä, sisältäen teoksia mm. Einojuhani Rautavaaralta sekä Pehr Henrik Nordgrenilta.

Lisätietoja: intendentti Emma Anttila, p. 014 266 4169, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Ja paljon muuta

Kaupungin Suomi 100 –juhlavuoteen mahtuu myös paljon muuta. Muun muassa Suomen askeleet –kansalaiskeskustelu 21.3., unelmien liikuntavuosi Unelmat liikkeelle -hankkeessa, suomalaisten kansallispukujen näyttely 20.5.-3.12. ja vanhustenviikolla monipuolista ohjelmaa. Uusia ideoita tuntuu myös koko ajan tulevan lisää.

Kaupungin www-sivuilla olevaan Tapahtumakalenteriin on luotu Suomi 100 –ryhmä kohdassa tapahtumaluokka. Toivottavasti kaikki muutkin Suomi 100 -tapahtuman järjestäjät ilmoittavat omat juhlavuoden tapahtumansa kaikille avoimessa kalenterissa www.jyvaskyla.fi/tapahtumat

Muutoinkin kukin tapahtuma vastaa itse omasta viestinnästään ja markkinoinnistaan. Kaupungin www-sivulle nostetaan tasaiseen tahtiin esille tulossa olevia tapahtumia. Samoin viisi kertaa vuodessa ilmestyvään kaupungin Jyväskylä-tiedotuslehteen kootaan juhlavuoden palsta. Tietoja kulttuuritapahtumista löytyy myös 4.1. ilmestyvästä Aaltoja!-lehdestä.

Lisätietoja: viestintäjohtaja Helinä Mäenpää, Jyväskylän kaupunki, p. 050 5487422, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Suomi100v -tapahtumia

Ilmoita Suomi 100 tapahtumasta kaupungin tapahtumakalenterissa ja valitse ainakin yhdeksi (voit valita useamman) tapahtumaluokaksi Suomi 100.

Ilmoita tapahtumasi

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje