Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Ehkäisy

Tammikuusta lähtien raskauden ehkäisy-, perhesuunnittelu- ja seksuaaliterveysasioissa palvelee keskitetty ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola. Osoite Tapionkatu 7, 2 krs. Poikkeuksena Säynätsalon, Korpilahden ja Tikkakosken, Uuraisten ja Hankasalmen alueiden neuvolat, joissa jatkuu ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolatoiminta kuten ennenkin.

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan palvelut ovat tarkoitettu alle 55-vuotialle ehkäisyä tarvitseville asiakkaille ja asiakkaille, joilla on ongelmia tulla raskaaksi sekä raskaudenkeskeytystä harkitseville. Kouluterveyshuollon nuoret asiakkaat saavat seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvontaa omalta kouluterveydenhoitajalta. Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat asioivat opiskeluterveydenhuollossa, mutta kierukka-asiat ja ehkäisykapselin poistot hoidetaan keskitetyssä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa.

Ehkäisy- ja perhesuunnittelupalveluiden keskittämisen tavoitteena on tarjota asiakkaille nopeampaa, tasapuolisempaa, laadukkaampaa ja asiantuntevampaa palvelua.
Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolasta saa raskauden ehkäisyneuvontaa ja yksilöllistä ehkäisyn suunnittelua, mahdollisuuden keskustella kokonaisvaltaisesti perhesuunnittelusta, sukupuolitauteihin liittyvää neuvontaa ja hoitoon ohjausta, lapsettomuuteen liittyvät alkututkimukset ja ohjausta sekä raskauden keskeytykseen liittyvät tutkimukset ja jatkohoitoa.

Palveluista vastaavat terveydenhoitajat, lääkärit ja perushoitajat.

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa annetaan asiakkaille mahdollisuus käsitellä seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä.

Kun tarvitset ehkäisyä, ensimmäinen käynti on terveydenhoitajalle. Pari- ja seurustelusuhteessa olevat ovat tervetulleita vastaanotolle yhdessä. Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä ja tutustua eri vaihtoehtoihin. Vaihtoehdoista voi lukea lisää täältä .

Kouluikäiset voivat keskustella ehkäisyasioista ensin kouluterveydenhoitajan kanssa. Opiskelijat saavat palvelunsa oppilaitosten terveydenhuollosta. Yliopisto-opiskelijat puolestaan saavat palvelunsa YTHS:stä.

Palvelu on maksutonta.

Ehkäisyvälineiden osalta kierukoista ja kapseleista peritään hinnaston mukainen maksu. HInnaston löydät täältä.

Ehkäisyvälineet maksutta alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille 1.3.2018 alkaen

Jyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat 1.3.2018 alkaen raskauden ehkäisyn maksutta – ei pelkästään ehkäisyn aloitusta, kuten viime keväänä alkaneen vuoden kokeilun aikana. Ehkäisy voi olla ehkäisypilleri, kierukka, kapseli tai kondomi, käytössä olevan valikoiman mukaan. Myös jälkiehkäisy on maksutonta. Ehkäisymuoto valitaan aina yhdessä nuoren kanssa.

Miten maksutonta ehkäisyä?

Ehkäisyn aloittamiseen liittyvä neuvonta- ja vastaanottokäynti varataan terveydenhoitajan vastaanotolle: Koululaiset kouluterveydenhoitajalle, opiskelijat opiskeluterveydenhoitajalle, keskitettyyn ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan tai Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken neuvolaan. Tarvittaessa hoitaja ohjaa nuoren lääkärin vastaanotolle. Kondomeja nuoret, niin nuoret naiset kuin miehetkin, saavat vastaanotoilta.

Kouluterveydenhoitajien pitämillä seksuaaliterveystunneilla jokaiselle yläkoululaiselle jaetaan kondomit terveyskasvatukselliseen tarkoitukseen.

Maksuttoman ehkäisyn tavoite

Tarkoituksena on lisätä nuorten seksuaaliterveyttä ja ehkäisyn käyttöä niillä nuorilla, joilla siihen on tarve, eikä ehkäisyä ole vielä käytössä. Tavoitteena on myös saada vähenemään alle 20-vuotiaiden ei-toivottuja raskauksia, raskauden keskeytyksiä ja sukupuoliteitse tarttuvia tauteja.

Katso nuorten tekemä infovideo maksuttomasta ehkäisystä.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

http://www.ehkaisynetti.fi
(Bayerin lääketehtaan ylläpitämät sivut)

http://www.ehkaisy.com
(Lääkefirma MSD:n ylläpitämät sivut)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje