Suoraan sisältöön

INTERNET-KARTTAPALVELUT

KARTTAPALVELIN - KARTAT NETISSÄ!

Jyväskylän karttapalvelu löytyy osoitteesta http://kartta.jkl.fi/ ja vaikka kyse on karttapalvelusta, niin palvelun kautta löytyy karttojen lisäksi myös paljon erilaisia kaupungin ja yksityisten tarjoamia palveluja.

ILMAKUVAT KIINNOSTAVAT

Kartoista "perinteisen" opaskartan lisäksi on tarjolla mm. ulkoilukartta, bussireitit ja pyöräilykartta. Suurimman kiinnostuksen on aiheuttanut kuitenkin koko kaupungin kattava mittatarkka ja koordinaatistoon oikaistu ilmakuva eli ortoilmakuva. Uusin kuvaus tehtiin kesäkuussa 2007, ja kuvalta on nähtävissä sen hetkinen tilanne maastossa. Palvelusta löytyy lisäksi ortoilmakuvat vuosilta 1997, 2000 ja 2004. Palvelussa on myös kokonaan oma teema (=kartta) nimeltään Asemakaavakartta, josta löytyy ajantasainen asemakaavatilanne ja vireillä olevat asemakaavahankkeet. Lisätietoja asemakaavoista saa palveluhakujen listalta löytyvästä Asemakaavahankkeet -toiminnosta, jonka esille tuomaa kuvaketta painamalla pääsee kaavoituksen ylläpitämille www-sivuille. Asettamalla tason "Kaavat määräyksineen" näkyviin pääsee tarkastelemaan kaavakohtaisia kaavamääräyksiä. Maastokartta -nimisellä kartalla esitetään maastotiedot tarkasti jopa yksittäisen tontin ja rakennuksen osalta. Aluekartta -nimisellä kartalla on mahdollisuus katsella erilaisia aluejakoja kuten esim. posti- ja seurakunta-alueet.

KARTTALINKKI, MIKÄ SE ON?

Karttapalvelusta löytyy myös toimintoja, joita ei ehkä vielä osata tarpeeksi hyödyntää. Yksi sellainen on Karttalinkki-toiminto, jolla käyttäjä voi itse luoda linkin suoraan kartalle. Tämän linkin käyttäjä voi liittää omille sivuilleen joko karttapalveluun tai pelkäksi kuvaksi. Linkin voi myös vaikka lähettää sähköpostissa kylään tuleville vierailleen opastukseksi.

OSOITE- JA PALVELUHAUT KOVASSA KÄYTÖSSÄ

Hyvin usein käyttäjä hakeutuu haluamalleen alueelle osoitteen avulla. Karttapalvelussa osoitehaku on hyvin kehittynyt ja käyttäjän ei tarvitse muistaa aivan täsmällistä osoitetta, vaan esim. "hanni" antaa vaihtoehdot kadunnimille, joihin alkuosa täsmää. Lisäksi voidaan antaa haun perään numero, jolloin saadaan osoitteen tarkka sijainti. Palveluhakua voi kyllä hyvällä syyllä kutsua koko palvelun kruununjalokiveksi, sillä sen avulla käyttäjä voi selvittää lähialueensa palvelutarjonnan. Palveluista löytyy esim. koulut, päiväkodit, kirjastot, puistot, leikkipaikat, liikuntapaikat, kulttuuritarjonta, terveyspalvelut sekä erilaiset asemakaavoituksen hankkeet. Sen lisäksi, että käyttäjä löytää esim. koulun sijainnin, niin hän voi vielä kohdetta osoittamalla siirtyä suoraan koulun www-sivuille.

KUINKA PITKÄ MATKA?

Matkanmittaus-toiminto on myös hyvin käyttökelpoinen ja sen avulla käyttäjä voi mitata esimerkiksi työmatkansa tai iltalenkin pituuden.

Tarkemmat ohjeet karttapalvelun käyttöön:
http://kartta.jkl.fi/IMS_ohjeet/Ohje/Guide_fin.htm

Lisätietoja:
Janne Hartman, p. (014) 266 5075
Ismo Tulisalo, p. (014) 266 5080

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 • Sivun alkuunTietoja sivustosta