Suoraan sisältöön

ARKKITEHTUURI

Jyväskylä on modernin arkkitehtuurin kaupunki. Sen ydinkeskusta on uusiutunut voimakkaasti viime vuosikymmenien aikana Harjun, yliopistoalueen ja Jyväsjärven puristuksessa. Alvar Aallon rakennuksia kaupungissa on lähes 30. Arkkitehtuurikilpailuja kaupungissa on järjestetty enemmän kuin missään muualla pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Jyväskylä haluaa kehittää itseään modernin arkkitehtuurin kaupunkina. Siinä on Jyväskylän tulevaisuus ja historia.

ARKKITEHTUURIKILPAILUT

Kilpailu antaa suunnittelijalle mahdollisuuden näyttää taitojaan, se nostaa esiin uusia kykyjä ja varmistaa vanhojen elinvoimaisuutta. Tilaajalle se tuo parhaimmillaan paitsi mainosarvoa ennen kaikkea jotain uutta, tavoiteltavaa. Pääosa Jyväskylänkin hyvistä rakennuksista ja alueista on syntynyt kilpailujen kautta.

Kilpailu antaa hankkeelle yleensä ideat, jatkokehittäminen saattaa muuttaa voittanutta ehdotusta paljonkin; oleellista on kuitenkin lopputulos. Kilpailun valmisteluvaiheeseen ja tavoitteisiin on kiinnitettävä huomiota.

Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi järjestää vuosittain vähintään kaksi arkkitehtuuri- tai suunnittelukilpailua tärkeiksi määritellyistä kohteista.

Käynnissä olevia ja päättyneitä arkkitehtuuri- ja suunnittelukilpailuja:

Arkkitehtuuripoliittinen ohjelma IARKKITEHTUURIPOLIITTINENOHJELMA I (APOLI I)

Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuripoliittisen ohjelman tavoitteena on luoda keinoja kaupungin rakennetun ympäristön laadun nostamiseksi; rakennettu ympäristö käsittää paitsi alueita ja rakennuksia myös katutilaa, viherrakentamista, kadun kalusteita, valaisimia, penkkejä, mainoslaitteita jne. Tämä merkitsee poliittista ja taloudellista sitoutumista ohjelmassa esitettyihin ehdotuksiin. Ohjelman tavoitteena on myös auttaa kansalaisia ymmärtämään kaupunkiympäristön muutoksia ja erityisesti vaatimaan niihin laatua ja pitkäjänteisiä ratkaisuja.

Ohjelma tukeutuu voimakkaasti valtioneuvoston arkkitehtuuripoliittiseen ohjelmaan ja sen tavoitteisiin, mutta korostaa paikallisia tavoitteita ja erityisesti konkreettisia toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi sekä niiden seurantaa.

Jyväskylän kaupungin arkkitehtuuripoliittinen ohjelma hyväksyttiin vuonna 2002. Siihen voi tutustua täältä pdf-muodossa.

Arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa uusitaan osana AVOin Jyväskylä -polkua, josta löytyy lisätietoja täältä.

Arkkitehtuurikartta 2014ARKKITEHTUURIKARTTA

Jyväskylän arkkitehtuurikartta johdattaa kiehtovalle kierrokselle Jyväskylän rakennettuun ympäristöön. Kartassa esitellään yksittäisiä kohteita ja aluekokonaisuuksia eri aikakausilta keskustasta, Vaajakoskelta ja Säynätsalosta. Erityisesti esille on tuotu kahden Jyväskylässä vahvasti vaikuttaneen arkkitehdin Alvar Aallon ja Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia. Lisäksi huomiota on kiinnitetty Jyväskylän identetiteettiä rakentaneisiin kohteisiin ja uudempaan arkkitehtuuriin 1990-luvulta lähtien.

Arkkitehtuurikartan voi ostaa 4 eurolla Jyväskylä-neuvonnasta kauppakeskus Forumista (Asemakatu 7) ja Alvar Aalto -museosta (Alvar Aallon katu 7). Arkkitehtuurikartan sähköiseen versioon voi tutustua tästä.

SAFA-PALKINTO

Jyväskylä on saanut kaksi kertaa Suomen Arkkitehtiliiton vuosittain myöntämän SAFA-palkinnon. Vuonna 1985 Kuokkalan alueen suunnittelusta ja vuonna 2003 laadukkaan elinympäristön edistämisestä.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN HYVÄ KANSAINVÄLISTYJÄ 2009 -PALKINTO

Kaupunginarkkitehti Ilkka Haliselle, yleiskaava-arkkitehti Leena Rossille ja asemakaava-arkkitehti Anne Sandelinille on myönnetty Jyväskylän kaupungin Hyvä kansainvälistyjä 2009 -palkinto. Lisätietoja palkinnosta löytyy täältä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta