Suoraan sisältöön

Kattolumien pudottaminen

Lumen pudotusta katoltaKatoille kertyvän lumen ja jään määrän tarkkailu sekä tarvittaessa sen poistaminen kuuluu kiinteistön omistajan tai haltijan tehtäviin. Kiinteistöjen kattolumista valuva sulamisvesi saattaa muodostaa jääpuikkoja räystäille. Katoilta alas pyrkivä lumi ja sulamisvesien synnyttämät jääpuikot aiheuttavat etenkin kaupungin keskusta-alueilla hengenvaaran, jos ne pääsevät tippumaan pahaa-aavistamattomien kadunkulkijoiden niskaan.

Kattoa ja räystäitä puhdistettaessa on tärkeää huolehtia, ettei lumenpudotuksesta aiheudu vaaraa itselle eikä muille. Kadun vaara- tai varoalue pitää rajata selkeästi ja riittävän laajalti. Lumenpudotustyö on syytä ajoittaa hiljaisen liikenteen aikaan, jotta ohikulkijoille aiheutuva häiriö on mahdollisimman vähäinen. Erillistä katutyöilmoitusta ei lumenpudotustyöstä tarvita, mutta jalka- ja pyörämiesten turvallisuudesta pitää huolehtia mahdollisimman hyvin. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös lumenpudottajien omaan turvallisuuteen.

Lumenpudotustyön varoalue erotetaan muusta kadusta pukein tai lippusiimoin sekä merkataan myös vaarasta varottavin kyltein. Katolla työskentelevien henkilöiden lisäksi myös maan tasalle tarvitaan turvamiehiä, jotka varmistavat turvajärjestelyjen toimivuuden varoalueella. Jos turvamiehet liikkuvat liikennealueella, heidän on käytettävä asianmukaista, heijastavaa varoitusvaatetusta.

Kun lumi ja jää on saatu katolta turvallisesti alas, se pitää kerätä ja toimittaa viipymättä alueelta pois, esimerkiksi lumenkaatopaikalle. Pudotustyön kohta tulee sen jälkeen vielä siistiä kulkukelpoiseen kuntoon.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta