Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunginkirjasto

Maakuntakokoelman purkaminen ja siirtyminen Jyväskylä-kokoelmaan

Jyväskylän kaupunginkirjasto on päättänyt hajauttaa maakuntakokoelman ja siirtyä kokoamaan vain Jyväskylää käsittelevää kotiseutukokoelmaa. Muutos tehdään osana pääkirjaston tilamuutoksia. Maakuntakirjasto-järjestelmän lakkauttamisen myötä tehtäviimme ei enää kuulu alueellisen tietopalvelun tukeminen.

Keski-kirjastoissa on kuitenkin arvioitu jatkossakin tärkeäksi tukea alueellista tietopalvelua. Olemme yhdessä päättäneet, että tämä tehtävä jaetaan Keski-kirjastojen välillä. Kirjastotoimenjohtaja päättää Jyväskylän kaupungin kirjastoaineistosta. Koska asia on vaatinut päätöksiä myös muissa Keski-Suomen kunnissa, valmistelun teki Keski-kirjastojen ohjausryhmän toimeksiannosta seudullinen Keski-kirjastojen henkilöstöstä koostuva paikallistieto-työryhmä.

Maakuntakokoelman hajauttaminen tehdään seuraavasti:

- Maakuntakokoelma hajautetaan Keski-kirjastojen kuntiin. Jatkossa jokainen kunta hoitaa uutuushankinnan ja ylläpitää omaa kuntaansa käsittelevää kotiseutukokoelmaa. Tätä kotiseutukokoelma-aineistoa on mahdollista tilata omassa kirjastossa luettavaksi kaikkiin Keski-kirjastoihin. Maakunta-aineiston kuvailu säilyy Keski-kirjastojen tietokannassa.

- Jyväskylän kaupunginkirjasto siirtyy keräämään ainoastaan Jyväskylää käsittelevää aineistoa. Emme kerää Jyväskylään enää muita Keski-Suomen kuntia käsittelevää aineistoa. Kokoelman nimi muuttuu Jyväskylä-kokoelmaksi.

- Jyväskylä-kokoelma sijoitetaan pääkirjastolla entisen maakuntakokoelmahuoneen viereiseen avoimeen tilaan, jossa se on asiakkailla lukusalikäytössä.

- Kokoelmasta karsitaan kokonaan pienpainatteet. Niiden hankinta-arvo ei ole suuri, mutta niiden kuvailussa ja järjestämisessä on suuri työ. Pienpainatteiden osalta asiakkaita palvelevat myös vapaakappalekirjastot. Yleisillä kirjastoilla ei ole aineiston pitkäaikaiseen säilytykseen liittyviä velvoitteita.

Muutokset on hyväksytty Keski-kirjastojen ohjausryhmässä maaliskuussa 2018. Työryhmä on laatinut Keski-kirjastojen kotiseutukokoelmien aineistovalinnan periaatteet, joilla kokoelman laatu varmistetaan myös jatkossa.

Lain yleisistä kirjastoista 6 § 1 mukaisesti tarjoamme jatkossakin pääsyn aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin. Tietopalvelussa autamme asiakasta paikallisaineiston tiedonhaussa myös arkistojen ja vapaakappale-kirjastojen osalta. Keski-kirjastot yhdessä jatkavat aineiston sisällönkuvailua, kuten aluetta käsittelevien artikkeleiden avaamista valtakunnalliseen Arto-tietokantaan. Jyväskylän osalta ylläpidämme 6 § 2 mukaisesti monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa.

Huom. Volmari-aluetietokannassa on järjestelmästä johtuva toimintahäiriö, eikä sivusto toimi normaalisti.


Jyväskylä-kokoelman aineistot

Kertomakirjallisuus
Alueen kirjailijoiden kirjoittama tai tapahtumiltaan Jyväskylään sijoitettu kertomakirjallisuus.
Jyväskylä kaunokirjallisuudessa-luettelo
Omakustanteet
Runoja, kertomakirjallisuutta, harrastajakirjoittajien antologioita.
Tietokirjallisuus
Alueen historiaa, kulttuuria, luontoa, talouselämää, merkkihenkilöitä jne. käsittelevää kirjallisuutta.
Lehdet
Alueella ilmestyvät sanoma- ja aikakauslehdet, yritysten, laitosten, koulujen ja yhdistysten lehdet.
Maakuntakokoelman lehtiluettelo >>
Mikrofilmit
Keskisuomalaisia sanomalehtiä mikrofilmeinä.
Mikrofilmattujen lehtien luettelo >>
Kartat
Jyväskylän ja Keski-Suomen maa- ja merikartat.
Musiikki
Jyväskyläläisten tuottamaa musiikkia: nuotteja ja äänitteitä.
Videot
Kokoelmaan kuuluu myös joitakin videoita ja dvd-julkaisuja.
Lehtileikkeet
Sanomalehti Keskisuomalaisesta kerätty lehtileikekokoelma, jossa on Jyväskylää ja Keski-Suomea koskevia artikkeleita vuosilta 1983-2010.

Kokoelma sijaitsee pääkirjaston 3. kerroksessa. Toimintakertomukset, lehdet ja osa aineistosta ovat varastossa. Alvar Aaltoa käsittelevät teokset ovat Säynätsalon lähikirjastossa.

Jyväskylä-kokoelmasta ei anneta kotilainoja. Asiakkaat voivat käyttää kokoelmaa kirjaston tiloissa.

Erilliskokoelmat

 • Keskisuomalaisen osakunnan kirjakokoelma
 • Keski-Suomen nuorisoseurojen kirjakokoelma
 • Martti Korpilahden kirjasto

Erilliskokoelmat ovat käytettävissä sopimuksen mukaan. Käytöstä voi sopia ottamalla yhteyttä kirjastoon.

Pikalinkkejä

 • Yhteystiedot:
  Jyväskylän kaupunginkirjasto
  käyntiosoite:
  Vapaudenkatu 39–41
  PL 50, 40101 Jyväskylä

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta