Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi
(sähköpostiosoite tavoittaa
koko henkilöstön)

Henkilökohtaiset osoitteet
löydät Yhteystiedot-sivulta.

KulttuuriAitta

OhjaajapankkiKulttuuriaitta on Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Laukaan, Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto. Kulttuuriaitta on yksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton perustajajäsenistä. Tuomme taiteen ja kulttuurin iloa lapsille sekä heidän kanssaan työskenteleville järjestämällä monitaiteisia, osallistavia ja inspiroivia työpajoja kouluissa ja päiväkodeissa. Tähän toimintaan olemme saaneet tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Kulttuuriaitan ohjaajapankista löytyy alan ammattilaisia myös muiden kulttuuritoimijoiden tarpeisiin!
Lue lisää Kulttuuriaitasta »

Sivuiltamme löytyvät hauskan syvälliset sitaatit ovat Kulttuuriaitta-alueen 5-luokkalaisten ajatuksia siitä, miksi kulttuuri on tärkeää.

Ajankohtaista

Lomat on vietetty, kesä jatkuu!

Jyväskylässä varhaiskasvatuksen Kulttuuriaitta-pajoihin sekä eskareiden ja perusasteen osalta Kompassin ohjelmaan ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 8.8. Tarjolla on taas muikean mukava kattaus eri taiteenalojen työpajoja, retkiä ja muuta mukavaa.
Energistä ja kultturellia uutta lukuvuotta kaikille!


Kulttuuriaitta kirmaa kesälaitumille

Kuva: Ötökkämäinen matka Suomen luontoon- työpaja Kuvaaja: Sara ValtaKulttuuriaitan värikäs ja moni-ilmeinen lukuvuosi 2017-2018 oli taas menoa täynnä! Syyskauden ohjelmassa muistettiin runsaalla ohjelmalla satavuotiasta kotimaata. Keuruulaisten upea Maailman synty- esitys 5.12. löytyy myös Youtubesta. Muuramessa sukellettiin suomalaiseen sielunmaisemaan Tolkun suomalaisia – sanataide- ja Saunasta sisua- arkkitehtuuripajoissa. Jyväskylässä etsittiin Sataa väriä Suomesta ja tehtiin Ötökkämäisiä matkoja luontoon. Jyväskylässä starttasivat koulujen taidepainotteiset iltapäiväkerhot yhteistyössä taiteen perusopetuksen kanssa. Mitä mahtoi tapahtua Ihan pimeetä- kerhossa? Tai Virtapiirikerhossa?

Keskisuomalaiset Taidetestaajat starttasivat elämysmatkoilleen, Jyväskylässä varhaiskasvatuksen työntekijät opettelivat sirkusmenetelmien käyttöä ja Hankasalmella pikkuiset päiväkotilapset digitaitoja iPadeillä. Kulttuurilaukka- suunnitelmaa sai ihastella näyttelynä Laukaan kirjastolla. Keski-Suomen kulttuurivastaavien kanssa keskusteltiin lastenkulttuuriyhteistyön mahdollisuuksista koko maakunnassa. Entä löytyykö Jyväskylästä pian Kulttuurineuvola ?

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille jälleen kerran mukavasti sujuneesta lukuvuodesta. Iloista, luovaa ja aurinkoista kesää!


Suomen lastenkulttuurikeskusten kulttuurikasvatuksen osaaminen saa tunnustusta Euroopassa

Suomalaiset kulttuurikasvatussuunitelmat ja Kulttuurivoltti- hanke sai EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkinnon. Kulttuuriaitalla oli aktiivinen rooli hankkeessa, josta tuomaristo totesi muun muassa näin:
"Kulttuurivoltti korotaa, että taide-, kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatuksen sisällyttäminen paikalliseen opetussuunnitelmaan on tärkeää oppilaiden yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta. Tämä luo pohjaa vastuulliselle kansalaisuudelle sekä luovuuteen ja innovatiivisuuteen pohjautuvan toiminnan arvostukselle. Lue lisää: http://www.lastenkulttuuri.fi/eun-kulttuuriperintopalkinto-kulttuurikasvatussuunnitelmille/


Nelosluokkaiset räppärin ja yhteisötaiteilijan hoivissa

Kulttuuriatta tarjoaa työpajoja, retkiä ja esityksiä eri luokka-asteille yhdeksän kunnan alueella Keski-Suomessa. Jyväskylän kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma Kompassi yhdistää koulumaailman ja kulttuurin tarjoamalla asiantuntijoiden kehittämiä kulttuurikokemuksia ja suoraan opetukseen sovellettavia toimintamalleja osaksi perusopetusta. Nelosluokkalaisten kohdalla taiteen lajina on kirjallisuuden lisäksi sanataide.

”Mutten halua paeta, en halua vaieta / parhaani mukaan haluan aueta / kuin kukka nauttia sateesta / kasvaa valossa ja luoda happea.” Simo Nieminen, artistinimeltään Gynä, on levyttävä räppäri. Gynä ja Rike -duoon kuuluva Nieminen ehtii oman albumin ja muiden kulttuurihankkeiden ohella ohjata Kulttuuriaitan Mikki ja riimi -työpajaa Jyväskylän nelosluokkaisille. Omien laskujensa mukaan noin 120 räppipajaa kuluneen kolmen vuoden aikana ohjanneen Niemisen pajassa oppilaat tutustuvat räppiin ja sen tekoprosessiin: tekstin kirjoittamiseen, rytmiin, äänenkäyttöön, sovittamiseen, nauhoittamiseen ja itse räppäämiseen. Konkreettisena tuotoksena luokalle jää käteen oppilaiden itse tekemä kappale.

Kuva: Eeva Åkerblad”Sen verran sykähdyttää, kun ajoittaisten alkukangertelujen ja ”mä en keksi mitään” -huokausten jälkeen kirjoittajan silmissä roihahtaa jotakin, käsi etsii kynän ja katse painuu vihkoon”. Yhteisötaiteilija Eeva Åkerblad hakee työpajassaan elämyksellisyyttä ja toiminnallisuutta. Opettajan ja oppilaiden kanssa yhdessä valittua teemaa lähdetään käsittelemään monipuolisten ja moniaististen kirjoitus-, tarinankerronta-, liike- ja draamaharjoitusten kautta. Pajan tavoitteena on tarjota erilaisia ilmaisukanavia ja tapoja tutkia maailmaa taiteen keinoin sekä innostaa oppilaita kirjoittamisen ja lukemisen pariin. Vuodesta 2014 asti Kulttuuriaitan työpajoja pitänyt Åkerblad kirjoittaa myös blogia, josta voi käydä lukemassa muun muassa taiteilijan omia mietteitä työstä sekä tämän taidepajojen sisällöistä.

Gynä ja Rike – Ulos Kaapista
Linkki Eevan blogitekstiin


Kulttuurivastaavien Avainkortti

Kuva: Hanna BrotkinLukuvuonna 2017-2018 kulttuurivastaavilla on Porkkanakortin sijasta Aitan avain -kortin.

Jos olet koulusi tai päiväkotisi kulttuurivastaava, on Aitan avain sinun etukorttisi lukuvuoden kulttuuririennoissa! Muista näyttää korttia saadaksesi etusi!

Jyväskylässä Kulttuuriaitta tarjoaa alueellisia pajoja Itäisen ja Huhtasuon päivähoitoalueen päiväkodeille sekä Jyväskylän perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma Kompassin pajoja kaikille eskareille, nelkeille ja seiskoille sekä lisäksi alueellisia pajoja muille luokka-asteille, jotka tänä vuonna kohdentuvat Huhtasuolle, Pupuhuhtaan, Kilpiseen, Kypärämäkeen, Keltinmäkeen ja Keljonkankaalle.

Kiitos koko toimialueen kulttuurivastaaville, että välitätte tietoa Kulttuuriaitasta päiväkodeissa ja kouluissa!

Lukuvuoden 20i1-2019 ilmoittautumiset käynnistyvät elokuussa 2018.Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi on lastenkulttuurialan kokoavin tietolähde

Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi-sivusto on koko lastenkulttuurialaa palveleva ja monipuolinen tietolähde. Tiedotuskeskuksena toimiva sivusto on lastenkulttuuriorganisaatioiden, lastenkulttuuritoimijoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden verkostoitumistyökalu ja ajankohtainen tietopankki.

Sivusto kertoo, mitä Suomessa tapahtuu parhaillaan lastenkulttuurin saralla ja tarjoaa runsaasti tukea ja verkostoitumismahdollisuuksia lastenkulttuurin ammattilaisille. Lastenkulttuurin yleisöt voivat tarkastella sivustolla ylläpidettävästä valtakunnallisesta tapahtumakalenterista muun muassa lastenkulttuurifestivaalien tarjontaa. Löydät sivuston täältä