Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi
(sähköpostiosoite tavoittaa
koko henkilöstön)

Henkilökohtaiset osoitteet
löydät Yhteystiedot-sivulta.

Kulttuuriluotsit

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, jonka kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Luotsit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Kulttuuriluotsitoiminta on tarkoitettu aivan kaikille, myös ikäihmisille ja erityistä tukea tarvitseville. Luotsi voi luotsata joko yksityisen henkilön, pienen ryhmän tai vaikkapa palvelutalon asukkaan henkilökohtaisen avustajan kerta. Tarvittaessa luotsi voi tulla hakemaan luotsattavan myös kotoa.

Kulttuuriluotsien palvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen. Luotsin kanssa pääsee museoihin ilmaiseksi, muihin luotsauskohteisiin pääsymaksun saa mahdollisesti alennettuun hintaan. Luotsit eivät kuitenkaan ole oppaita, vaan vapaaehtoisia maallikoita, joita koskevat vapaaehtoistoiminnan periaatteet.

Taide-elämykset ja kulttuuriharrastukset tuovat hyvinvointia, ja kulttuuriluotsitoiminnan idea onkin mahdollistaa näihin osallistuminen kaikille. Vapaaehtoistoiminnalla voidaan kohentaa myös ikääntyneiden, laitoksissa asuvien ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden elämänlaatua.

Mihin kulttuuriluotsin kanssa voi mennä?

Luotsit ovat tutustuneet eri kulttuurikohteisiin. Tässä mainittujen paikkojen lisäksi luotsin voi kysyä kaveriksi muihinkin kohteisiin, tapahtumiin tai esityksiin. Käytettävissä ovat myös eri taidelajeihin erikoistuneet tanssi- ja elokuvaluotsit.

Miten tilaat kulttuuriluotsin?

Kulttuuriluotsin voit tilata puhelimitse numerosta 050 338 1114.

Kulttuuriluotsikoordinaattorilta saat halutessasi myös neuvoja ja vinkkejä mielenkiintoisista vierailukohteista tai ajankohtaisista tapahtumista. Kulttuurikäynnin yksityiskohdat sekä erityistoiveet käydään yhdessä läpi tilausta tehdessäsi.

Jäikö jotain epäselväksi? Lue vastaukset yleisiin kysymyksiin täältä:
Usein kysyttyä luotsauksesta.

Miten mukaan toimintaan?

Uusien kulttuuriluotsien peruskurssi alkaa 11.1.2018.

Katso kurssista lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet tiedotteesta:

Ota yhteyttä koordinaattoriin sähköpostilla tai tule juttelemaan. Seuraava peruskurssi järjestetään tammikuussa 2018, mutta jo sitä ennen voit tavata kulttuuriluotseja esimerkiksi Perjantaiporinoissa Jyväskylän taidemuseossa tai messuilla. Tapahtumia voit seurata Luotsitapahtumia-nettisvulla tai Kulttuuriluotsit Jyväskylä Facebook -sivulla. Voit tulla mukaan toimintaan myös esimerkiksi pyytämällä kulttuuriluotsin kaveriksi johonkin tapahtumaan tai kohteeseen.

Liity myös kulttuuri-info sähköpostilistalle saadaksesi menovinkkejä suoraan sähköpostiisi.
Liittyäksesi listalle lähetä sähköpostia: hannemari.laitinen(at)jkl.fi

Tilaukset ja tiedustelut:

Kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen, hannemari.laitinen(at)jkl.fi, p. 050 338 1114