Suoraan sisältöön

Muuratsalon korttelileikkipuiston viherrakennussuunnitelma

Kaupunkirakennepalveluiden Liikenne- ja viheralueet on teettänyt Muuratsalon korttelileikkipuiston kunnostussuunnitelman. Suunnitelman on tehnyt VRJ Länsi-Suomi Oy, suunnitteluhortonomi Amk Katja Ropanen. Suunnittelmaan liittyen on lähestytty alueen asukasyhdistystä, koulua sekä perhepäivähoitajia pitämällä suunnitelman esittelytilaisuus maastossa.

Muuratsalon korttelileikkipuisto sijaitsee Säynätsalossa, Muuratsalon saarella osoitteessa Vuorenlahdenkatu 38. Pohjois- ja länsireunoiltaan puistoalue rajautuu luonnontilaiseen metsäalueeseen ja idässä omakotitalotontteihin sekä etelässä Vuorenlahdentiehen. Puistoalueen kokonaispinta-ala on yhteensä 12 195 m2.

Puiston saneerauksessa leikkialuetta laajennetaan lyhentämällä leikki- ja oleskelualueen ja pelikentän välissä olevaa, pohjoisempaa viherkaistaletta sekä lisäämällä leikkitoimintoja viherkaistaleen pelikentän puoleiselle sivulle. Leikkialue laajenee myös luoteisnurkastaan metsän puolelle, jonne rakennetaan olevaa metsäluontoa vahingoittamatta kuorikatepintainen mutkitteleva polku, jonka varrelle paikallinen taiteilija Jokke Siven loihtii puusta metsäneläimiä. Leikkialueen rajauksessa käytettyjä graniittikiviä käytetään uudelleen rajaamaan leikkialuetta istutus- ja nurmialueista. Leikkikentän vieressä olevia istutusalueita pienennetään ja ne uusitaan. Leikkipuiston alueelta poistetaan viisi puuta ja lisäksi tarvittava määrä pohjoispuolen rinteestä, tulevan talviliukumäen alueelta.

Puiston nykyiset leikkivälineet uusitaan. Keinut sijoitetaan nykyisen monitoimivälineen paikalle. Yhteen keinuun asennetaan lautaistuimet vauhdikkaammalle keinumiselle ja toiseen turvaistuimet pienemmille keinujille. Lisäksi puistoon asennetaan kaikenikäisille keinujille soveltuva linnunpesäkeinu. Nykyisten keinujen tilalle asennetaan isokokoinen monitoimiväline. Toinen, pienemmille tarkoitettu monitoimiväline sijoitetaan pelikenttää rajaavan viherkaistaleen reunaan.

Valitut monitoimivälineet ovat uutta, Kompan Oy:n valmistamaa Smart-Playground sarjaa. Monitoimitelineet ovat Hans Christian Andersenin kiehtovaan satumaailmaan pohjautuvia leikkivälineitä, joissa yhdistyvät eri-ikäisille leikkijöille soveltuvat fyysiset haasteet sekä hauskat ja oppimista tukevat digitaalisessa muodossa olevat sadut ja virtuaaliset leikit. Puistoon valittu isompi monitoimiteline on sarjasta leikkiväline, jonka toiminnot pohjautuvat Pieni merenneito ja Ruma ankanpoikanen satuihin. Pienemmille tarkoitetun leikkivälineen teemana on Kanala ja hevoskärryt. Puiston jousikeinut, Joutsen ja Lumpeet noudattavat leikkivälinesarjan teemoja. Lisäksi puistoon sijoitetaan hauska ja vauhdikas Multispinner Bowl, jossa sekä pienemmät että isommat lapset voivat kokea vauhdin hurmaa. Linnunpesäkeinu ja Multispinner Bowl asennetaan valettavalle turvaalustalle, jonka värit noudattelevat leikkivälineiden värejä ja joka mahdollistaa leikkivälineille pääsyn myös pyörätuolilla liikkuville leikkijöille. Pohjoisrinteeseen muotoillaan maastoa mukaillen talviliukumäki.

Puiston nykyiset penkit, roskakorit ja juoksuesteaidat säilytetään. Valaisimet vaihdetaan uusiin. Kentän itäreunaan lisätään uudet valonheittimet, jotka suunnataan kentälle.

Puiston viherrakentamisen kustannusarvio on 110 000 € (alv 0%) ja toteutus on vuoden 2015 investointiohjelmassa.

Suunnitelma oli julkisesti nähtävillä 24.3.-7.4.2015 Palvelupiste Hannikaisessa, Hannikaisenkatu 17, 1-kerros.

Lisätiedot: rakennuttajahortonomi Leena Rapo, puh. (014) 266 5148

Sijaintipaikkakartta (pdf)

Kaavaote (pdf)

Asemapiirustus (pdf)

Leikkaukset (pdf)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta