Suoraan sisältöön

Alppiruusupuisto

Mäyrämäen alppiruusupuisto perustettiin Jyväskylään vuonna 1986 osana Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen vuonna 1972 aloittamaa alppiruusujen jalostusohjelmaa. Jalostusohjelman tarkoituksena oli jalostaa Suomeen paremmin soveltuvia, uusia alppiruusulajikkeita. Nykyään puutarhamyymälöistä on saatavana jalostusohjelman tuloksena syntyneitä, kestäviä ja kauniita kotimaisia lajikkeita. Niistä tunnetuin lienee vaaleanpunakukkainen Haaga.

Alppiruusupuisto sijaitsee kaupungin puistoalueella Mäyrämäentien molemmin puolin, lähellä Keuruuntien liittymää. Puistoon on istutettu lisää kasveja kahteen otteeseen, vuonna 1994 ja 2011. Puistoon on rakennettu käytävät ja pitkospuita, joita pitkin siellä on helpompi liikkua.

Jyväskylän alppiruusupuisto on elävä esimerkki siitä, miten kasveja jalostetaan. Työ vie vuosia, jopa vuosikymmeniä ja suuresta kasvimassasta vain muutama yksilö valikoituu lopulta lisäykseen ja saa nimen. Nämä alkuperäiset lajikekokeen yksilöt esiintyvätkin puistossa pelkkinä numerokoodeina.

Alppiruusujen alkukesän kukintaa voi ja kannattaa käydä puistossa ihailemassa. Alueen kasveja ei saa vahingoittaa eikä kukkia poimia kotiin viemisiksi, mutta värikkään kukkaloiston voi tallentaa mukaan muistoksi esimerkiksi valokuvaamalla.

Vuonna 2011 puistoon istutettiin myös muita happamassa maaperässä menestyviä puita ja pensaita, joten siellä riittää tutkittavaa myös alppiruusujen kukinnan jälkeen. Istutetut kasvit on merkitty nimikyltein.

Katso alppiruusupuiston sijainti kartalta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta