Suoraan sisältöön

Lutakonpuisto

Lutakonpuiston aallotPuisto muodostaa visuaalisesti yhtenäisen kokonaisuuden yli Schaumanin puistotien ja toimii yhdistävänä lenkkinä julkisten ulkotilojen sarjassa, joka yhdistää Paviljongin, Messutorin ja Neliötorin Jyväsjärven rantaan. Suosittu Jyväsjärven kiertävä rantaraitti kulkee alueen halki. Lutakonpuiston pinta-ala on 2,2 ha.

Puiston kantavana aiheena on aaltoilevalla tukimuurilla rajattu nurmiaallokko, joka alkaa Neliötorilta ja ”laskee” Jyväsjärveen. Tukimuuri on kiillotettua sinistä läpivärjättyä betonia. Nurmiaallokko muodostaa maataideteoksen ja tekee ympäristötaiteesta kiinteän osan puistoa. Nurmiaallokko viittaa myös alueen historiaan, aikaan, jolloin Tourujoki virtasi alueella.

Nurmiaallokon keskellä sijaitsee ”saaria”, joita yhdistävät aallokon keskeltä kohoavat askelkivet. Saaret tarjoavat erilaisia tunnelmia ja elämyksiä, joita luodaan kasvillisuuden, taiteen, kalusteiden ja toimintojen avulla. Saaret on nimetty Neliötorilta (lännestä) Jyväsjärven suuntaan seuraavasti: ”Metsän henki”, ”Tieto ja taito” sekä ”Paratiisi”. Aallokko päättyy Jyväsjärven rantaan, johon on suunniteltu auringonottonurmi, ranta-aukio erilaisine penkkeineen sekä järveen johtavat massiiviset rantaportaat.

Metsän henki

”Metsän henki” kohoaa aallokosta lähellä Schaumanin puistotietä. Saarella kasvaa koivikko ja koivikon alla maanpeitekasveja – se muodostaa mielikuvan suomalaisesta luonnosta rakennetun ympäristön keskellä.

Tieto ja taito

”Tiedon ja taidon” saarella sijaitsee erilaisia toimintoja, mm. pieni tekonurmipintainen pelikenttä ja kolme metriä korkea kiipeilyseinä. Pelikenttä voidaan haluttaessa jäädyttää talvella luistelukentäksi. Kiipeilyseinän ja pitkien kaarevien penkkien avulla saaresta rajautuu huonemainen ulkotila.

Paratiisi

”Paratiisissa” kasvaa kukkivia pienpuita ja pensaita sekä perennoja ja sipulikukkia. Vehreä saari muodostaa koko kasvukauden ajan kukkivan puutarhan. Kukkaloiston keskellä paratiisin käärme kiemurtelee 9 metriä pitkänä mosaiikkipintaisena taidepenkkinä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta