Suoraan sisältöön

Naissaari

Vaajakosken keskustan kupeeseen, Päijänteen ja Leppäveden yhtymäkohtaan sijoittuva Naissaari on yksi Jyväskylän helmistä.

Naissaaren historiallinen puistomiljöö houkutelee kävijöitä etenkin kesällä. Kauniiden maisemien ohella alueella voi tutustua kahta järveä yhdistävän kanavan toimintaan ja kurkistella toiminnassa olevan voimalaitoksen kuohuja.

Saha ja SOK

Muinaisina aikoina Naissaari sijaitsi hämäläisten eränkävijöiden kulkureitin varrella. Tiiviimpää asutusta alueelle tuli 1800-luvun alussa perustetun sahalaitoksen myötä.

Asukkaat olivat aluksi pienissä mökeissään asuvia sahatyöläisiä. Myöhemmin alueelle rakennettiin monenlaisia asuin-, tuotanto- ja teollisuuskiinteistöjä.

Naissaaressa vaikutti vuosina 1876–1916 Haapakosken patruunaksi kutsuttu James Salvesen, jonka aikana Vaajakosken seutu kasvoi ja kukoisti.

Vuonna 1916 Salvesen möi pääosan Haapakosken omistuksistaan Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnalle, joka rakennutti 1930-luvulla alueen keskeisiltä osiltaan uusiksi.


Kanavatyömaa toi sykettäVaajakosken sulku

Naissaaressa vietettiin rauhaisaa eloa vuoteen 1989 asti, jolloin alkoivat Vaajakosken kanavan rakennustyöt.

Kanava yhdistää Leppäveden Päijänteeseen ja on osa laajempaa Keiteleen kanavaa. Kanavan rakentaminen vilkastutti pienen paikkakunnan elämää vuoteen 1993 saakka.

Kanavan valmistumisen aikoihin alueen rakennukset myytiin yksityisille. Jyväskylän maalaiskunta kunnostutti Naissaaren viheralueet ja rakennutti sinne tapahtuma- sekä torialueena hyödynnettävän kentän.


Virkistäytymään Naissaareen!

Nykyisin Naissaaresta löytyy mm. ravintolapalveluja ja liiketiloja, jotka on sijoitettu entisiin asuin- ja tuotantotiloihin. Lisäksi alueella on muutamia yksityisasuntoja.

Vehreät ja avarat puistoalueet on kuin luotu kesäisten piknikretkien paikaksi. Mukavia kesäpäiviä voi viettää myös alueella sijaitsevalla Uimalanniemen uimarannalla. Loppukesästä Naissaaressa vietetään perinteisiä Vaajakosken Kohinoita.

Muitakin virkistysmahdollisuuksia alueelta löytyy: Naissaaressa toimii kesäisin kesäteatteri. Aikaa voi viettää myös vanhassa puutalossa sijaitsevassa viihtyisässä kahvilassa tai sisustustarvikeostoksilla.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta