Suoraan sisältöön

Seminaarinmäki

Talvista Seminaarinmäen männikköäSeminaarinmäen kampus kuuluu Suomen kauneimpiin ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisempiin yliopistoalueisiin. Seminaarinmäellä on nähtävissä seminaarin, korkeakoulun ja yliopiston monet rakennusvaiheet.

Kampusta on rakennettu yli sadan vuoden aikana. Suomen ensimmäinen kansakoulunopettajaseminaari perustettiin Jyväskylään 1863. Jyväskylän seminaari laajeni vuonna 1934 kasvatusopilliseksi korkeakouluksi ja vuonna 1965 Jyväskylän yliopistoksi.

Jyväskylän seminaarin puutarha oli Suomen ensimmäinen kansanopetuksellinen koulupuutarha. Ajatus luonnonläheisestä oppimisympäristöstä oli alun perin seminaarin perustajan Uno Cygnaeuksen, jonka kokonaisvaltaisen ja ihanteellisen kasvatusajattelun mukaan luonnolla tuli olla keskeinen sija. Aluksi Jyväskylän seminaari sijoitettiin kaupungin keskustassa sijaitseviin vuokrataloihin ja sen viljelysmaaksi ja viljelyspalstoiksi annettiin esplanadiksi kaavoitettu tyhjä peltoalue nykyisen Lounaispuiston kohdalta.

Seminaarinmäen viheralueiden ylläpidosta vastaa nykyisin Senaatti-kiinteistöt.

Seminaarinmäen historiaa on kuvattu tarkemmin vuonna 2008 ilmestyneessä Mari Forsbergin kirjassa 125 vuotta Seminaarinmäen puistoalueiden historiaa. Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen puutarha- ja ulkoalueiden suunnitelmat vuosina 1882 - 2007.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta