Suoraan sisältöön

Laatikko 11: Jyväsjärven maalareita

Vuonna 1920 muutti Jämsästä Jyväskylän Älylään taidemaalari Urho Lehtinen. Hän osti vanhan, Mattilan rengin asuttaman talon Keljonkadun ja Oksalan kujan risteyksestä.

Lehtisellä oli tapana kantaa maalaustelineensä Jyväsjärven rantaan, jossa hän kirvoitti kankaalle tuttuja näkymiä Lahdentieltä ja Ylistönmäeltä kaupunkiin ja päinvastoin.

Kuten ateljeenaapuri Jonas Heiska, myös Lehtinen kuvasi mielellään Maailmanlopun tunnelmia. Kerran Urho innostui pakinoitsija Joelin kertoman mukaan ajamaan issikalla, ei Jyväsjärven ympäri, vaan suoraan kaupungin keskustaan, Kauppakadulle.

Siellä hänen kerrotaan huudelleen vastaan tulleille: "Minä olen maailman suurin taiteilija!"

Lehtisen puutarha ateljeetalonsa pihassa oli kaupunkilaisten retkien ja ihailun kohde ja koko ympäristön ylpeys.

Paitsi omia kukkiaan, Lehtinen maalasi mielellään myös järvenrannan kukkaloistoa, erityisesti horsmia sydänkesän hehkussaan.

Talvinen “Luistelijoita jäällä” on Lehtisen parhaimmistoa. Se on erään Lehtisen entisen naapurinpojan seinällä Jyväskylässä.

Jyväsjärven selän nimeksi saisi tulla Jäppisten selkä, sillä nämä ovat siellä sangen ahkerasti luistelleet. Jussi Jäppisen kirjallisissa töissä on taltioitu aimo annos alueen tosihistoriaa.

Louna Lahti
Urho Lehtinen: Viimeiset tukit Jyväsjärvellä. (Öljymaalaus vuodelta 1948, yksityisomistuksessa, kuvaaja Matti Salmi)


Urho Lehtinen: Luistelijoita jäällä. (Öljymaalaus vuodelta 1909, yksityisomistuksessa, kuvaaja Matti Salmi)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta