Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki: Kaupunkirakennepalvelut
Jyväskylän kaupunki > Kaupunkirakennepalvelut > Ympäristö ja luonto > Muut viheralueet > Jyväsjärven rantaraitti > Valolaatikot > Laatikko 12 > Laatikko 12 3a

Kirje Ylistön niemeltä

“Joku ilta sitten oli Jyväskylän soittokunta järvellä puhaltamassa“, Emmy Parviainen kirjoitti sulhaselleen Arvid Järnefeltille kesällä 1884. Nuoret olivat tavanneet Helsingissä ja alkaneet seurustella.

Emmy vietti kesää Jyväsjärven rannalla, Ylistön tilalla, jota Emmyn edesmenneen isän, kauppias Mikko Parviaisen perikunta asui. Kuvernööri ja kenraali Järnefeltin poika Arvid oli vieraillut Ylistön tilalla aiemmin kesällä, sillä Emmyn kirje jatkui:

“Me istuimme kaikki sillä penkillä, jossa sinä piirsit, muistathan, ja kuuntelimme.“

Penkkejä istujille on Ylistön niemellä ollut myöhemminkin, mutta kirjeessä mainittua piirrosta ei ole löytynyt. Sitä ei tunne tuoreen Järnefelt-elämäkerran kirjoittanut professori Juhani Niemikään. Eihän Arvidista maalaria tullut niin kuin veljestään Eerosta, vaan kirjailija.

Emmy ahkeroi Ylistössä kapioitaan, sillä häät oli päätetty pitää 16. päivä syyskuuta 1884. Häät piti satuttaa sellaiseen aikaan, että Jyväskylään pääsi tulemaan laivalla Päijännettä pitkin. Rautatie kaupunkiin saatiin vasta reilu vuosikymmen myöhemmin.

Jatkuu...

Kansi teoksesta Juhani Niemi: Arvid Järnefelt. Kirjailija ajassa ja ikuisuudessa. Helsinki, SKS 2005.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta