Suoraan sisältöön

Laatikko 18: Iltarannassa

Se oli nimensä mukainen paikka. Kuinka lämpimästi aurinko siihen saattelikaan viimeiset säteensä vastakohdaksi yön raikkaudelle. Jyrkän lehtomaisessa rantapenkassa, kaislikon kupeessa kesän tuntu viipyi pisimpään.

Huvila itse oli kuin koru, Ainolan huvilayhteisön helmi. Satulakattoinen, jugend-vaikutteinen päärakennus oli taitelija Jonas Heiskan piirtämä ja rakennettu koivuhirsistä vuonna 1914.

Iltarantaa asuivat kesäisin kauppaporvari Alfred Girsénin naimattomat tyttäret Anna ja Alice. Heistä Alice muistetaan rantapoluilla liikkuneena lintujen ruokkijana ja jututtajana.

Huvila veti puoleensa vierailijoita. Sen kuistilla istuivat iltaa niin järven yli soudellut Martti Korpilahti kuin Sulkulan kartanon emäntä Hanna Parviainen ystävättärensä ja hengenheimolaisensa Wivi Lönnin kanssa.

Pistäytyipä huvilalla myös ihailtu Ilmari Hannikainen, joka sävelsi neliääniselle naiskuorolle sovitetun ja Hanna Parviaisen muistolle omistetun Irene Mendelinin runon "Talvikuutamolla".

"On kuutamoilta,
satumaisen viehkeä
valaistus yli
seudun on."

Jyväskylän kaupunki osti huvilan vuonna 1974 ja se merkittiin kaavaan suojelukohteeksi. Vuonna 1985 päärakennus päätettiin kuitenkin huonokuntoisena purkaa. Punainen hirsisauna nökötti rannassa 1990-luvun loppuun, samoin pihapiiriin kuulunut jättiläismäinen koivu.

Esa Sironen
Iltarannan huvila, edessä Alice Girsén. (Keski-Suomen museon kuva-arkisto)Jonas Heiska: Maisema Iltarannassa. (Akvarelli, Keski-Suomen museo, kuvaaja Matti Salmi)


Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta