Suoraan sisältöön


Ain’Elisabet Pennanen (1881-1945) kirjasi Jyväskylän vaiheensa teksteihin, joita on harvakseltaan ilmestynyt vuosien 1920 ja 2002 välisenä aikana.

Tunnetuin näistä teksteistä on vuonna 1968 ilmestynyt postuumi avainromaani Kaksi raukkaa, joka kuvaa Pennasen ja runoilija Juhani Siljon (1888-1918) Jyväskylässä kokemaa rakkaustarinaa. Teoksen salanimiin taidemaalari Kailasta opettaja Pitkälammiin on kätketty kymmeniä aikansa valtakunnallisia ja jyväskyläläisiä todellisia henkilöitä.

Vuonna 1921 Otava julkaisi Pennasen romaanin Erään perhosen joululahja, jossa sivullisen silmin kuvaillaan kirjoittajan tuoreita kesäkokemuksia Korpilahdella. “Vapaussotamme kuluneitten kauhunpäivien jälkeen hän meille ilmaantui, mykkänä ja murtuneena kuten kaikki muutkin ihmiset.“

Vielä etäännytetymmin Pennanen kuvasi suhdettaan Siljoon romaanissa Vuorenviemät (1920), jossa “tuhman paksut joriinit“ kukkivat, “madot laulavat“ tuomen oksilla ja elokuun yö on täynnä “hätäistä läpättävää kaihoa“. Vuonna 1921 teosta lainattiin Jyväskylän kaupunginkirjastosta kymmenen kertaa, vuonna 1922 vain kerran.

Matti Itkosen arkistoista esiin kaivama ja teoksessaan Ainokaiselleni. Näkyvä ja näkymätön Ain’Elisabet Pennasen rakkaudessa Juhani Siljoon (Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos 2002) julkaisema “Siljon muistuma“ (päiväkirjoja, kirjeitä ja runoja toukokuulta 1918) täydentää Pennasen Jyväskylä-tekstien sarjan. Senkin Pennanen - “elämän lapsi, maan tytär“ - omisti Siljolle, jonka kaariviiva “oli niin korkea ja niin jäykkä“.

Esa Sironen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta