Suoraan sisältöön

Laatikko 20: Kisaa ja koitoksia

Tytöt yläkuvassa ovat vasemmalta Aune Virén, Saimi Konttinen, Katri Virén, Katri Alho ja Meeri Kuukkanen. Kuva on otettu kesällä 1942 Ainolan rannasta Schaumanin niemeen päin.

Tytöt ovat Jokivarren Ryhdin tyttäriä, ja he ovat juuri voittaneet tikanheittokilpailun. Samat tytöt muodostivat Jokivarren työväenyhdistyksen kisällittärien laulu- ja tanssiryhmän, jonka bravuurina oli sodanaikainen slaageri "Katupoikien laulu".

Ainolan rantasauna valmistui vuonna 1936, ja siitä tuli kaupunkilaisten suosima kylpypaikka kesäisin. 1940-luvun lopulla työväenyhdistys järjesti saunalla löylykilpailuja. Paikat lauteilla arvottiin ja kilpailijat kylpivät rukkaset käsissään. Härmän Ville Tourulan tehtaalta voitti kisan kahdesti.

Jyväsjärven yliuinnissa kilpailtiin pitkin 1930-lukua, naiset samassa sarjassa miesten kanssa. Lähtöpaikka oli Lutakon kupeessa ja maali Ainolan rantalaiturissa. Kilpailu oli massatapahtuma, johon kertojien mukaan osallistui satamäärin uimareita. Kesän 1934 yliuinnin voitti yllättäen Elli Blåberg, myöhempi Särkkä.

"Olin tottunut käymään uimassa Vasikkalammella", Elli Särkkä muisteli. "Ja siellä uitiin alasti. Kun uintikilpailu lähestyi, ompelin itselleni kretonkisen uimapuvun. Kauhukseni se repesi ja painui pohjaan jo kilpailun alkumetreillä. Pakkohan siinä oli uida ensimmäiseksi."

Oma ilmapiirinsä oli myös Ainolan talvisissa hiihtokilpailuissa kuumine mehuineen. Kun Jyväskylän Kirillä oli pesäpallo-ottelu Harjulla, Ainolaan asti kuului järven yli, kun Keijo Talvisto huusi väärää.

Esa Sironen

Voittajien joukkue. (Kuvan omistaa Katri Tamminen)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta