Suoraan sisältöön

Väinö Voionmaan (1869-1947) muistomerkkikilpailun voitti Jyväskylässä taiteilija Raimo Heimo. Patsaan kipsimalli näkyy yläkuvassa vasemmalla, oikealla kiviaines, viiden tonnin murikka Kuokkalan harmaata dioriittia.

Muistomerkki veistettiin Kekäläisen kivilouhimolla Keljonlahden rannalla ja paljastettiin lokakuussa 1971 Voionmaan entisen kotitalon läheisyydessä, Vellamonkadun ja Keskikadun kulmassa. Veistoksen pinnan aiheina ovat vanhat puumerkit.

Väinö Voionmaan pojanpoika Kaarlo Voionmaa on käynyt myöhemmin paikan päällä:

"Moi! Mä oon kyl tarponu Voionmaan katuu Jyväskyläs. Siel mäen kupees, jos mä muistan oikein, snadisti veke universtaalta, sen muistoks on hiivattu joku mötikkä. Mä dallasin siitä ohi ja funtsasin, et ‘hyvä kundi, teki sen mitä piti’. Se sai aikaan varmaan paljon semmost, mil on kestävää arvoo. Voiks kukaan toivoo enempää? Sosialistina mä en kyl oikeen tykkää siitä, et ruvetaan kauheesti kehuun ja ylistään yhtä henkilöö, oli se sit Kekkonen tai Voionmaa. Niitä ei ois ilman yhteisöö, kansaa. Sen takii mä en myöskään aikanaan ollu kauheen innostunu, kun ne paljasti fadenfaden patsaan Tampereen universtaan edessä. No, voi olla et ihmiset ei nykyään oikee bonjaa tälläst ajattelutapaa. Sehän on melkeen kommunistista: vyshli my vse iz naroda - me tullaan kaikki kansasta.“

Esa Sironen

(Kuvat Jalo Kekäläisen kokoelmasta)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta