Suoraan sisältöön

Laatikko 23: Keskisen rannasta

Keskisen rannasta ei ole löytynyt yhtään vanhaa valokuvaa. Mitäpä kuvaamista siinä olisi ollutkaan. Päärakennukselta toi rantaan koivukuja, josta kesällä 2004 oli jäljellä yksi koivu. Muut puut on korvattu kuusilla. Läheisen kivilouhimon rääppikivistä on ladottu laituri, jonka päässä oli ennen sauna. Se rakennettiin vuonna 1932. Samalla purettiin rannassa nököttänyt vanha savusauna, se, jossa Vihtori Mattila mieluusti kylpi.

Kauppias Mattila vuokrasi Keskisen päärakennuksesta pari huonetta kesäasunnoksi perheelleen. Talon omat lapset joutuivat siksi aikaa vintille, mutta sehän oli vain mukavaa kesällä.

Vihtori Mattila oli Joel Lehtosen romaanihenkilön Aapeli Muttisen tavoin kova saunoja. Hän halusi ehdottomasti mukaan tilan maatyömiesten saunavuorolle, jossa piti tunnelmaa yllä. Jos löylyä ei ollut tarpeeksi, Vihtori hyvin kärkkäästi huomautti, että tännehän olisi pitänyt ottaa turkkiliivit.

Kaima-laiva pysähtyi tarvittaessa Sulkulan laituriin. Yläkuvassa Ristinselälle mustikkaan menossa vasemmalta Aino Sihvonen, Kyösti Keskinen, Kirsti Keskinen (nykyinen Lyytikäinen) ja Eeva-Maija Kankaanpää (nykyinen Kotimäki). Ylhäällä Matti Kankaanpää.

Kuva on kesältä 1942. Kaima-laiva seilaa Päijänteellä yhä.Esa SironenKaima-laivassa. (Kuvan omistaa Kyösti Keskinen)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta