Suoraan sisältöön

Menneisyyden ääniä

Kartanon historiaan eläytyvä voi kuulla hevosen ja vaunujen lähestyvän selkänsä takaa: mustankiiltävissä, valoin varustetuissa vaunuissa istuu kaksi lierihattuista naista. Kookkaampi ajaa. Pienempi, hoikempi leikittää kädellään vierellä hyppelevää koiraa.

Ohjaksissa on Hanna Parviainen, ensimmäinen naispuolinen kauppaneuvos Suomessa. Sulkulan valtiatar Hannasta oli tullut isänsä, kauppaneuvos Johan Parviaisen kuoleman jälkeen vuonna 1900.

Tilalla jalostettiin karjaa, viljaa, marjapensaita, omenapuita ja jopa mansikoita saksalaisen puutarhurin johdolla. Sulkulan mallitila vaikutti laajalti keskisuomalaiseen maatalouteen ja karjanhoitoon.

Hanna muutti Sulkulaan vuonna 1915. Valokuvissa hänet voi nähdä ystävänsä, arkkitehti Wivi Lönnin kanssa pihassa vaunuineen tai talon sisällä istumassa ja lukemassa lehteä. Usein Hanna antaa kuvata itsensä työhuoneessaan maatalousnäyttelyistä saamiensa kunniakirjojen ympäröimänä. Hänellä on valkoinen takki pukunsa päällä. Sen on määrä suojata tartunnoilta.

Aamuin, illoin voi kuulla veden lorinaa, vatien ja ammeen kolahduksia. Hanna hoitaa itseään talon sydämeen rakennetussa terveydenhoitohuoneessaan.

jatkuu...Hanna Parviainen (1874-1938). (Kuva kirjasta Säynätsalo 1923-1926, jonka kirkkoherra Aapeli Jokipii kirjoitti ja Hanna Parviainen kustansi.)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta