Suoraan sisältöön

Laatikko 27: Rannan iloja

- Kun nähtiin, että laiva on tulossa, juostiin uimaan laineisiin, Aune Ilmo Halssilasta on kertonut. Kaupungin laitureista suuntasivat Päijänteelle 1930-luvulla Suomi, Jyväskylä, Taru, Tehi, Vellamo, Toimi sekä Kaimat I ja II.

Isommat tytöt uivat Halssilasta Keskisen rannan edessä olevalle luodolle. Vettä oli säären mitta. Pikkupojat kokosivat kaisloista paatteja, joita melottiin laudan kappaleilla.
- Kerran minut ja ystävättäreni kelpuutettiin ajelulle, Ritva Ylä-Lahti on muistellut.

- Olimme otettuja kunniasta ja istuimme poikien takana pitäen kiinni vyötäröstä. Jonkin matkan päässä pojat päättivät, että likkoja ei oteta. Niin meidät tyrkättiin veteen. Onneksi jaksoimme uida kuivalle maalle. Mekot olivat kastuneet, ja voi kuinka nolotti.

Eräs poikien paattimatka muuttui henkeäsalpaavaksi seikkailuksi. Nousi raju tuuli, ja veden liottamat, paattia sitoneet paperinarut katkeilivat. Pojat pelastuivat Rauhalahden rantaan,
josta kävelivät takapuolet märkinä kotiin.

Tekstit ja kuvamateriaalin kokoaminen: Esa Sironen

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI

Virpi Vanas: Iltauinti.
(Öljymaalaus, Jyväskylän kaupungin omistuksessa,
kuvaaja Maija Holma)

Halssilan nuorta väkeä kivisillan juuressa 1930-luvulla. Oikealla Aune ja Viljami Ilmo, edessä Aati Honkanen, ylhäällä keskellä Leo Ilmo. (Kuvan omistaa Aune Ilmo)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta