Suoraan sisältöön

Oravien aarteita

Grafiikkaa 60-luvun kodissa

Tervetuloa vierailemaan Oravien perheen kotiin 1960-luvulle!

Kokoelmanäyttely Oravien aarteita – Grafiikkaa 60-luvun kodissa on rakennettu Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman ympärille. Oravien kodissa on esillä 92 teosta 53 eri taiteilijalta. Näytteillä olevat grafiikan vedokset on koottu Jyväskylän taidemuseon hoitoon vuonna 1998 siirtyneestä Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmasta, joka kattaa yli 5000 teosta 270 taiteilijalta.

1960-luvun kodissa asustaa kuvitteellinen Oravien perhe, joka on vuosien varrella keräillyt, saanut lahjaksi ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa. Oravien kodissa on edustava olohuone kirjastonurkkauksineen, ruokailutila, kolme makuuhuonetta, isän työhuone ja perheen pienimmän leikkinurkkaus. Kodin seinille ripustettavat teokset on valittu perheenjäsenten harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Huonekalut ovat 1950- ja 1960-luvuilta ja osa niistä on saatu lahjoituksena.

Asunnossa saat liikkua vapaasti, koskea huonekaluihin ja esineisiin. Lisäksi voit soittaa pianoa, piirtää, kuunnella radiota ja vaikkapa selailla perhealbumeja. Miltä näyttävät ja tuntuvat 60-luvun vaatteet? Kaikkia eteisestä löytyviä vaatteita, jalkineita ja asusteita saa sovittaa. Koska viimeksi olet soittanut lankapuhelimella? Vai onko lankapuhelin sinulle uusi tuttavuus? Eteisen puhelimella voit soittaa eri numeroihin, joita löydät Oravien kotoa. Uskallatko vastata, jos puhelin soi? Muistathan kunnioittaa Oravien perheen omaisuutta ja taideteoksia.

Lapsille ja lastenmielisille on suunniteltu tehtäväkierros, joka on hauska tapa tutustua näyttelyyn. Tehtäväkierroksen voi suorittaa yksin, kaverin, äidin, isän tai isovanhemman kanssa. Tehtäväkierros palkitaan Oravaattori-diplomilla.

Oravien aarteet verkkonäyttely...

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmanäyttelyssä mukana Pasi Rauhalan Kotimuseo

Pasi Rauhalan Kotimuseo on näyttely Oravien aarteita -näyttelyn sisällä. Kotimuseo on Pasi Rauhalan kokonaisvaltainen taideteos, jossa hän pyrkii ymmärtämään aiempien sukupolvien elämää siirtämällä oman synnyinvuotensa 30 vuotta ajassa taaksepäin. Samalla hän tulee rakentaneeksi itselleen uuden identiteetin, suvun ja koko elämän. Rauhala pohtii teoksessaan mitä hänestä olisi tullut ja mihin olisi päätynyt, jos tilanne olisi ollut toinen. Projekti alkoi kesällä 2011 Hämeenlinnan taidemuseon piharakennuksessa.

Oravilla Pasi Rauhalan tarinassa eletään 1960-lukua. Pasi, ajan ongelmalapsi, saapui kesätöihin Jyväskylään ja asettui asumaan Oravien perheeseen. Visiitti venyi, sillä kesän jälkeen Pasin äiti ei suostunutkaan ottamaan poikaansa takaisin kotiin. Keväällä 2013 avautunutta installaatiota uudistettiin 2015. Järjestyksessään kuudennessa Pasi Rauhalan Kotimuseo -kokonaisuudessa tyttöystävä Ritvan, kavereiden ja harrastusten myötä Pasi on asettunut Jyväskylään, mutta tuntee silti syvää koti-ikävää.

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi