Suoraan sisältöön

Lainattavat materiaalit

Jyväskylän taidemuseo lainaa näyttelyitä ja opetuspaketteja maksutta kouluille, oppilaitoksille, opintopiireille, kuvataidekerhoille jne. Materiaali toimitetaan tilauksesta postin tai matkahuollon välityksellä, jolloin lainaaja maksaa pakkaus- ja lähetyskustannukset. Materiaalin voi myös itse käydä valitsemassa tai noutamassa Holvin neuvonnasta, Kauppakatu 23.

lisätietoja
Paula Jurvelin
paula.jurvelin[at]jkl.fi
puh. (014) 266 4391

Ateneumin taidesalkku

Taidesalkku sisältää 20 A3-kokoista laminoitua painokuvaa Ateneumin kokoelmateoksista. Taidekuvia on helppo ja hauska käyttää yksin ja yhdessä. Mukana on ideavihko (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi), jossa on kymmeniä vinkkejä taidekuvien käyttämiseen kotona, laitoksissa ja pienryhmissä sekä kuvallinen ideakartta. Ideavihkossa kerrotaan myös, miten voit koota Salkun taidekuvien ympärille moniaistisen Taidekapsäkin yhdistämällä kuviin tuoksuja, musiikkia tai kosketeltavia materiaaleja. Salkun koko on 30 x 42 cm x 1,5 cm. Sen voi lainata taidemuseolta kerraksi tai pariksi viikoksi kerrallaan. Voit tilata myös kulttuuriluotsin salkkua esittelemään

Elävät värit - Lainattava näyttely ja matkalaukku

Elävät värit -näyttelyssä on 11 kehystettyä maalausta, jotka on toteutettu stressittömästi, rennolla otteella, nauttien kuvan tekemisestä ja yhdessä olon hetkistä. Jyväskyläläinen naisryhmä Leidit leikkii estottomasti väreillä, kokeilee ja yhdistelee erilaisia menetelmiä ja tekniikoita. Maalaamiseen sopivat niin vanhat tiskiharjat kuin pankkikortitkin.
Leidit ovat koonneet teoksistaan pienoisnäyttelyn lainattavaksi vanhainkoteihin ja hoitolaitoksiin.
Näyttelyn mukana kulkee väreistä kertova matkalaukku, jonka virikemateriaalia voidaan käyttää myös ilman näyttelyä.

Leidit on Jyväskylän taidemuseossa syntynyt naisten vertaisryhmä, jolle on ominaista yhdessä tekemisen ilo ja ennakkoluuloton ote kokeilla monenlaisia lähestymistapoja taiteeseen. Vuodesta 2006 alkaen Leidit ovat tutkineet itseään ja elettyä elämäänsä valokuvien avulla, kokeilleet erilaisia kuvan tekemisen tekniikoita, kirjoittaneet runoja, tehneet taidekirjoja ja osallistuneet taidemuseon projekteihin omilla kannanotoillaan. Vuosien varrella ryhmä on voimaantunut ja hitsautunut itseohjautuvaksi vertaisryhmäksi, jolle kuvan tekeminen yhdessä on muodostunut yhdeksi tärkeimmistä elämää rikastuttaviksi asioista elämässä.
Näyttelyn mukana kulkee matkalaukku, jossa on värien aistimiseen liittyvää, käteen otettavaa materiaalia. Mukana on Leidien värien innoittamia runoja ja maalauksia, silkkihuiveja, ohjeita värirentoutukseen ja Suomen käsityön museon tuottama luonnonväreistä kertova Jälkiväristyksiä -kirja. Matkalaukku sisältää myös näyttelyn teoslaput, tiedotteet, ripustusohjeet ja palautekirjan.

Leidit haluavat levittää kokemustaan taiteen tekemisen hyvää tekevästä voimasta. Näyttelyn aikana Leidejä voi pyytää pitämään värituokion laitoksessa asukkaiden ja henkilökunnan kanssa. Värituokiossa herkutellaan väreillä eri aisteilla matkalaukun materiaaleja hyödyntäen tai maalataan vanhusten ja muistisairaiden kanssa. Värituokiosta voi henkilökunta saada virkistystä ja vinkkejä näyttelyn ja matkalaukun virikemateriaalin käyttöön osana hoitotyötä.

Näyttely on lainattavissa Jyväskylän taidemuseossa n. kuukaudeksi kerrallaan. Lainaaminen on ilmaista. Näyttely on pakattu yhteen puulaatikkoon (mitat: 67x75x46) ja yhteen pahvilaatikkoon (mitat: 67x75x5). Se on noudettavissa taidemuseon Holvista museon aukioloaikana tai erikseen sovittavana aikana.

Lisätietoja

Sirpa Turpeinen, museolehtori
050 542 0591
sirpa.turpeinen@jkl.fi

LEIDIT: Liisa Kirveskangas, Sirkka Lyytikäinen, Totti Lundstedt, Maisa Ulvinen ja Ilse Saares.

Ensimmäiset keskisuomalaiset taiteilijat aikansa kuvaajina
Taiteilijan matkalaukku - Lainattava moniaistinen opetuspaketti

Ensimmäiset keskisuomalaiset taiteilijat Jonas Heiska, Juuso Putro, Edvin Hämäläinen, Hannes Autere, Oskar Raja-aho, Alvar Cawén, Urho Lehtinen ja Carl Bengts ovat syntyneet 1800-luvun lopussa. Taiteilijat vaikuttivat 1900-luvun alkupuolella ja heidän teoksensa kertovat siitä maailmasta, jossa he elivät. Lainattava opetuspaketti Näkemyksiä välittää moniaistisesti elävän kuvan siitä millaista elämä oli sata vuotta sitten pikkukaupungissa ja maaseudulla taiteilijoiden teoksissa.

Opetuspakettiavoidaan käyttää monipuolisesti kouluopetuksessa esimerkiksi kuvaamataidossa, historiassa tai äidinkielessä. Opettajan vihkossa on aiheeseen liittyvää lisämateriaalia ja syventävää tietoa sekä esimerkkejä tehtävistä eri aineiden opetuksessa.

Taiteilijan matkalaukku sisältää taiteilijatarvikkeita ja kuvitteelliselle taiteilijalle kuuluneita henkilökohtaisia esineitä. Matkalaukkua tutkimalla voi päätellä taiteilijasta paljon asioita… Matkalaukku on myös lainattavissa erikseen ilman näyttelyä virikemateriaaliksi näkövammaisille, vanhuksille, lapsille jne.

Maalauksista on A3-kokoiset laminoidut kuvat ja kosketeltavat kohokuvat. Äänite sisältää teoskuvailut äänitehosteineen kaikista teoksista. Teoskuvailut on saatavissa myös pistekirjoituksella. Lisäksi näyttelyyn kuuluu teoksiin liittyviä kosketeltavia esineitä, materiaaleja ja tuoksuja.

Näyttely soveltuu alakouluille ja muistelutyöhön. Moniaistisuutensa vuoksi näyttely soveltuu myös näkövammaisille ja erilaisille oppijoille.


Tähtilaukku ja Kolina – lainattava pienoisnäyttely lapsille ja isovanhemmille

Outi Markkasen Tähtilaukun kultaiset tähdet muodostavat jäniksen kuvion eteläisellä pallonpuoliskolla. Kun laukku avataan, ulos virtaa tuhansia tarinoita, unelmia, haaveita – tavoittamattomia kuin tähdet taivaalla. Tarinoiden lisäksi laukusta löytyy musiikkia, tango Hopeinen kuu ja muita lauluja – niin monta kuin on lapsiakin…

"Kilinää, kolinaa, pulinaa, hälinää kuuluu keittiöstä. Keitähän siellä mahtaa hääräillä? Mitähän he tekevät?" Marja Kolun teos Kolina vie ajatukset arkeen, keittiöön, jonka puiset ruuanlaittovälineet ovat saaneet uuden merkityksen taideteoksessa.

Tähtilaukku ja Kolina – kahden teoksen näyttely sisältää arkea ja unelmia. Näyttelyssä on mukana virikemateriaalia ja ohjeita teosten tutkimista varten. Tähtilaukku ja Kolina on lainattavissa Jyväskylän taidemuseosta keväällä 2006.

Näyttely soveltuu kaikenikäisille, myös muistelutyöhön.


Hyvää tietä Hyssymaahan – iltasatuja Anna-Liisa Hakkaraisen maalauksista

Näyttely perustuu Mari Mörön ja Anna-Liisa Hakkaraisen lämminhenkiseen kuvakirjaan Hyvää tietä Hyssymaahan. Mörön runot ja Hakkaraisen eläinaiheiset maalaukset muodostavat oivaltavan, rikkaan kokonaisuuden, jossa teksti ja kuva saattelevat päivän touhuista unen maailmoihin – Hyssymaa on pieniä ja suuria salaisuuksia täynnä.

Näyttely sisältää painokuvia Anna-Liisa Hakkaraisen maalauksista ja yhden aidon maalauksen, Hyvää tietä Hyssymaahan -kirjan ja sadutusohjeet lasten omia satuja varten.
Näyttely soveltuu erityisen hyvin kirjastojen satutuokioihin, päiväkoteihin ja alakoululaisten iltapäiväkerhotoimintaan.

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi