Suoraan sisältöön

Näyttelykäynnin suunnittelu

Parhaiten museokäynti tukee opetusta, kun se suunnitellaan huolellisesti etukäteen. Perusopetuksessa näyttelyitä voidaan käyttää monipuolisesti eri aineiden ja oppimiskokonaisuuksien opetukseen. Näyttelyihin tutustuminen ja niiden tuottamiseen osallistuminen avartaa ja tukee ammatillisten oppilaitosten ja korkeakouluissa opiskelevien opintoja. Aina ei tarvitse tutustua koko näyttelyyn, vaan siitä voidaan valita tiettyjä teoksia tai teemoja koulussa käsiteltävän aiheen mukaan. Voit kysyä ryhmällesi museokierroksen yhteyteen myös työpajaa. Opettajille järjestetään tarvittaessa tutustumiskäyntejä museoon ja näyttelyihin. Muistathan, että opintoryhmille museokäynti on ilmainen iästä riippumatta.

Ohjeita museokäynnin suunnitteluun:

1. Opintokäyntiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa: näyttelyyn tutustumiseen tunti ja työpajaan vähintään tunti. Voit varata myös kahden tunnin työpajan, jolloin näyttelyyn tutustumiseen käytetään n. 30 min.

2. Opettaja voi ohjata näyttelykäynnin itse tai kysyämuseosta opastusta. Opastukset suunnitellaan ryhmän tarpeiden ja oppimistavoitteiden mukaan toiminnallisiksi tai teoreettisemmiksi.

3. Näyttelyihin on usein laadittu valmiita tehtäviä tehtäväksi ennakkoon, museokäynnin yhteydessä tai sen jälkeen. Kirjallisia tehtäviä varten oppilailla tulee olla mukana omat välineet. Piirustus- ja kirjoitusalustat saa museolta.

4. Taidemuseon Holvissa on käytettävissä myös erityinen työpaja- ja opintotila, jota voi tiedustella museolehtorilta. Tilan yhteydessä on keittiö, jossa on kahvinkeitto- ja kylmäsäilytysmahdollisuus.

5. Halutessasi näyttelyn esittelyn, varaa aika museolehtorilta vähintään viikkoa aikaisemmin. Ilmoitathan ajoissa mahdollisista aikataulumuutoksista. Koululais- ja opiskelijaryhmille näyttelyiden esittelyt ovat maksuttomia. Suositeltava ryhmäkoko on 10-20 oppilasta, max. 30. Tarvittaessa suuret ryhmät voidaan jakaa pienempiin, jolloin työskennellään vuorotellen eri tiloissa.

6. Työpajatilaan mahtuu kerrallaan 20 oppilasta, hieman työpajasta riippuen. Jos ryhmäsi ylittää tämän määrän, varaudu jakamaan ryhmäsi useaan pienempään ryhmään. Toisen ryhmän katsellessa näyttelyä, voi toinen ryhmä olla työpajassa.

7. Taidemuseon ohjaaja vastaa työpajan sisällöstä, mutta opettajan tehtävä on pitää yllä järjestystä. Opettajan on hyvä olla aktiivisesti mukana niin näyttelykierroksella, kuin työpajassakin, tämä innostaa myös oppilaita tehtävään.

Ohjeita museokäynnin onnistumiseen löytyy Avoin museo -verkkosivuilta: www.avoinmuseo.fi/museokaynti.php

Copyright © Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo 2017
» Sivun alkuun
Tietoa sivustosta

Taidemuseo Holvi
Kauppakatu 23
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4391
taidemuseo[at]jkl.fi

Grafiikkakeskus / Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4389
ratamo[at]jkl.fi

Taidemuseon toimisto
Vapaudenkatu 28
PL 165
40101 Jyväskylä
puh. (014) 266 4398
taidemuseo[at]jkl.fi