Suoraan sisältöön

Ilveksen toimintapuisto

Kaupunkirakennepalveluiden yhdyskuntatekniikassa on teetetty Ilveksen toimintapuiston viherrakennussuunnitelma. Suunnitelman on tehnyt suunnittelutoimisto Viherteema Jyväskylästä. Suunnitelmaa on tehty käyttäjälähtöisesti yhteistyössä käyttäjien edustuksen kanssa.

Ilveksen toimintapuisto sijaitsee Halssilan pientaloalueella. Alue sijaitsee n. 3 km Jyväskylän keskustasta etelään. Alueella on vanhempaa ja uudempaa omakoti- ja rivitaloasutusta.

Puiston leikkialue on rakennettu 80-luvun puolivälissä. Nykyiset varusteet ovat huonokuntoisia ja suurin osa alkuperäisistä välineistä on tuhoutunut tai poistettu vaarallisina. Aita on laho ja valaistus puutteellinen.

Puiston viereisessä rakennuksessa on ohjattua kerhotoimintaa lapsille ja n. 150 m päässä koillispuolella sijaitsee Halssilan päiväkoti. Puiston vieressä on Halssilan liikuntapuisto pallokenttineen ja monipuolinen ulkoilureittien verkosto eri suuntiin. Lähialueen käyttäjien lisäksi puistoon tullaan autolla kauempaakin.

Toimintapuiston kohta on alueelle tyypillistä mäntyrinnealuetta, myös koivuja ja kuusia on joukossa. Alue on melko tasainen.

Rakennettavan puiston pinta-ala on 1080 m2. Pääosin rakentaminen tapahtuu nykyisillä käytössä olevilla alueilla. Alueen valoisuutta parannetaan puuston harventamisella. Leikkipuiston valaistus uusitaan saneerauksen yhteydessä.

Alueelle asennetaan uudet ulkoleikkivälineet. Isommille lapsille on oma keinualue, jossa 2-paikkainen keinuteline, monitoimiteline kiipeily- ja liukuosineen, tasapainoiluleikki ja moniosainen nivelletty kiikkulauta. Pienille lapsille erillinen keinualue, jossa kaksi turvaistuinta ja 2 jousikiikkua. Hiekkaleikkialueella on 1 pieni erillinen hiekkalaatikko sekä isompi pergola tyyppisellä katoksella katettu hiekkalaatikko. Näiden lisäksi puistoon tulee pienille lapsille tarkoitettu monitoimiteline, jossa on liukumäet ja kiipeilyosat. Kaikenikäisille tarkoitetussa monitoimitelineessä voi harjoitella tasapainoilua, venytystä jne.

Keskeiselle osalle rakennetaan jättikokoinen haavanlehti esiintymis- ja leikkitasoksi. Taso tehdään sävytetystä kestopuusta.

Puistoon sijoitetaan teräsverkkopenkkejä 3 ryhmää ja roska-astiat uusitaan. Näiden lisäksi tulee infotaulu, kesäkukkapadat ja puinen taiteilijan tekemä ilvesreliefi rakennuksen päätyyn. Asfalttimaalausten tekeminen on mahdollista kiinteistön päädyssä.

Varsinainen leikkipuistoalue ympäröidään punasävyisellä teräsverkkoaidalla, johon tulee huoltoportti ja 3 käyntiporttia.

Aidan ulkopuolelle, ulkoilureitin varteen sijoittuu kaikenikäisten kuntoilukeskus, jossa voi venytellä, voimistella, vetää leukoja tai tehdä vatsalihasliikkeitä.

Toimintapuiston tavoitettavuus nykyisten kulkureittien kautta on hyvä.

Rakennustyöt on suunniteltu tehtäväksi niin että osa alueesta säilytetään luonnontilaisena metsäpohjana, viimeistely reuna-alueilla tehdään paikalta rakennustöiden alta kuoritulla kuntalla. Ilveskujan ja puiston väliin istutetaan aukkokohtaan mäntyjä.

Alueen hoitoluokka on A2.

Suunnitelman mukaisen rakentamisen kustannusarvio on noin 150 000 €. Rakentamiseen on varaus yhdyskuntatekniikan investointiohjelmassa.

Suunnitelmat olivat julkisesti nähtävillä Rakentajantalon palvelupiste Hannikaisessa 17.2. – 3.3.2009.

Lisätiedot:rakennuttajahortonomi Leena Rapo, puh. (014) 625 230

Sijaintipaikkakartta (pdf)

Kaavaote (pdf)

Asemapiirustus (pdf)

Suunnitelmaselostus (pdf)

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta